Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Lipoedeem en liposuctie, de reis

Mijn naam is I.M. Ik ben een vrouw van 57 jaar en ik heb lipoedeem. Volgende maand onderga ik mijn eerste liposuctie, maar daar is een heel traject aan voorafgegaan. Om het taboe te doorbreken en de misverstanden over lipoedeem de wereld uit te helpen, neem ik je graag mee op mijn ‘lipoedeem reis’.

Lipoedeem. Ik heb er echt al heel lang last van. Vroeger, als puber, kende ik die naam natuurlijk niet, maar ik had altijd al dikkere benen dan mijn vriendinnen. Hoeveel ik ook sportte (en dat deed ik toen dagelijks!), mijn benen bleven dikker dan de rest van mijn lichaam. Laarzen uitzoeken? Een ramp. Maar bijvoorbeeld ook hardlopen lukte niet; ik kwam gewoonweg niet vooruit.

Na de geboorte van mijn twee kinderen begon mijn gewicht enorm te schommelen. Ik was er continu mee bezig en al viel ik af, die benen werden er maar niet beter op. Mijn benen gingen ook steeds meer pijn doen. Eerst alleen bij aanraking, maar later ook na een dag winkelen of een weekend op een beurs staan. Nu pas weet ik dat niet iedereen dat heeft…

Zo rond mijn veertigste kwam een vriendin met een klein stukje tekst uit een roddelblad over lipoedeem en vroeg mij: “heb jij dat niet?” Ook mijn moeder kwam niet lang daarna met vergelijkbare informatie uit een tijdschrift. Na het lezen zag ik inderdaad overeenkomsten met mijn lichaam: dikke pijnlijke benen die niet passen bij de rest van het lichaam. Maar er stond ook dat er niets aan te doen was, dus tja, daar heb ik het toen bij gelaten.

Na mijn vijftigste kwam het een en ander in een stroomversnelling. Ik kreeg last van mijn knie. De fysiotherapeut stuurde mij door voor foto’s en het bleek artrose in beide knieën. Ook van mijn andere knie kreeg ik veel last, wat betekende dat ik een half jaar met krukken heb gelopen. De fysiotherapeut waar ik onder behandeling was voor mijn knieën, herkende het lipoedeem en bracht mij in contact met een collega die mij er meer over kon vertellen. Zij had namelijk zelf lipoedeem. Blijven bewegen was vooral haar advies, maar ja, die knieën…

Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht, kreeg steeds meer last met lopen en wist me geen raad. In die periode ben ik me echt gaan verdiepen in lipoedeem, heb ik er heel veel over gelezen.

Vervolgens kwam ik terecht bij een oedeemtherapeute. Zij gaf mij de bevestiging van mijn lipoedeem en zei dat ik in fase 3-4 zat. Ook vertelde zij dat hormoonschommelingen lipoedeem triggeren. Dat verklaarde voor mij al veel. Mijn laatste plotselinge pijn- en gewrichtsklachten kwamen tegelijk met de overgang.

Op haar advies ben ik gaan therapiezwemmen: heerlijk bewegen zonder pijn! Later ben ik ook gaan krachttrainen via de fysiotherapeut, want ook de kracht in mijn benen werd steeds minder. Toch werd mijn mobiliteit er niet beter op.

Ik heb de afgelopen jaren diverse artsen geconsulteerd. Ik ben onder andere bij een vaatspecialist geweest voor een officiële diagnose (dat mag de fysiotherapeut namelijk niet). Er bleek gelukkig niets mis te zijn met mijn vaten. De klachten kwamen echt voort uit het lipoedeem. Zij gaf mij het advies om een liposuctie te laten doen om de zwaarte uit mijn benen te halen. Ook ben ik naar een internist geweest. Tuurlijk, hulp bij afvallen zou sowieso goed zijn, maar het zou volgens haar mijn problemen niet oplossen. De internist heeft ook foto’s gestuurd naar een obesitas specialist in het Erasmus. Ook daar kwam het advies: liposuctie; haal die zwaarte uit je benen. Maar wat mij vooral raakte, was dat er eindelijk een arts zei dat het niets te maken heeft met afvallen maar juist dat ik er zelf niets aan kon doen. Ik heb echt gehuild bij die opmerking.

Nu heb ik dus alle mogelijkheden om mijn mobiliteit te verbeteren onderzocht en het antwoord is overduidelijk: liposuctie!  Maar, hoe pak je dat aan, wat zijn de kosten? Hoe wordt zo’n liposuctie uitgevoerd en wat kan ik er van verwachten? Mijn lipoedeem reis wordt vervolgd….

Volgende blog; het intakegesprek.

Deel dit artikel: