Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Lipoedeem: geeft het risico op hartklachten?

Op internet lees je dat vrouwen met lipoedeem regelmatig ook lijden aan andere aandoeningen, zoals obesitas, diabetes, en hartklachten.

Lipoedeem en hartklachten

Hierdoor wordt de suggestie gewekt dat lipoedeem een direct risico geeft op het ontwikkelen van hartklachten. Maar is dit ook echt zo? Ons korte antwoord luidt: Lipoedeem zelf geeft géén risico op hartklachten!

In dit artikel leggen we je hier graag meer over uit.

Overgewicht, obesitas en lipoedeem

Zoals je hier kunt lezen is niet al het vet in het lichaam hetzelfde. Je kunt vet beter beschouwen als een groot orgaan dat opgebouwd is uit verschillende vetdepots/weefsels op verschillende locaties. Ieder depot heeft verschillende kenmerken en functies. Overtollig vet heeft daardoor niet op elke locatie dezelfde uitwerking op het lichaam.

Veruit het meeste is bekend over de gevaren van overmatig buikvet, ook wel visceraal vet genoemd, zoals aanwezig is bij obesitas. Dit vet ligt als het ware tussen de organen in en zit dus veel dieper in het lichaam dan het onderhuidse vetweefsel.

Lipoedeem is overmatig onderhuids vet en is vooral gelokaliseerd op armen en benen. Dit is dus een ander type vetweefsel met andere kenmerken en risico’s dan visceraal vet.

Gevaren van obesitas

Een dikke buik, zoals bij overgewicht of obesitas, is een teken dat er overtollig visceraal vet aanwezig is.

Overmatig visceraal vet is gevaarlijk, omdat het ontstekingen kan veroorzaken en de hormonen in de war kan brengen (bijvoorbeeld insulinegevoeligheid, hongerhormonen en stresshormonen). Dit kan leiden tot het zogenoemde metabool syndroom.

Het metabool syndroom is een combinatie van: een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, een grote buikomtrek, een hoge bloedsuikerspiegel en/of een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk en/of een hoog cholesterol kan zonder behandeling leiden tot dichtslibben van de aderen, een hartaanval, herseninfarct of een nierziekte.

Kortom: Obesitas geeft risico op hart- en vaatziekten

Bescherming door lipoedeem vet

Uit wetenschappelijke onderzoek (1) komt naar voren dat lipoedeem vet heel andere ‘metabole kenmerken’ heeft dan overmatig visceraal vet, zoals bij obesitas. Het lijkt er zelfs op, dat patiënten met lipoedeem een minder hoog risico hebben op hart- en vaatziekten!

Zo blijkt een peer figuur (vooral vet op de benen/heupen, ook wel gynoïde vetverdeling genoemd) minder risico te geven op insuline ongevoeligheid (diabetes) dan een appel figuur (vooral vet op de buik, ook wel androïde vetverdeling genoemd). Ook liet een studie zien dat de cholesterolwaardes bij mensen met een peerfiguur na een maaltijd beter waren dan bij mensen met een appelfiguur.

Deze studies suggereren dus dat lipoedeem vet; wat typisch een peervormige vetverdeling is, beschermt tegen het metabool syndroom, en dus beschermt tegen hart en vaatziekten! n

1. Buso G, et al. Lipedema: A Call to Action! Obesity (Silver Spring). 2019 Oct;27(10):1567-1576.

Lipoedeem met overgewicht

Naar schatting heeft 70% tot 80% van de lipoedeem patiënten echter ook te maken met overgewicht. Als dit het geval is, dan komen dezelfde risico’s als bij obesitas om de hoek kijken. Naast het feit dat gewichtstoename het lipoedeem kan doen verergeren, is het dus ook gevaarlijk omdat dit leidt tot metabole risico’s.

Kortom: lipoedeem zélf geeft geen groter risico op hartklachten maar het ontwikkelen van obesitas wel!

Het verliezen van gewicht bij lipoedeem is niet makkelijk. Het houden van een stabiel gewicht voor velen zelfs al niet.

> Lees meer over voeding en lipoedeem in dit artikel.

Deel dit artikel: