Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Lipoedeem: vergoeding liposuctie

Tumescente liposuctie is een bewezen effectieve behandeling voor lipoedeem, die grote verbetering van klachten kan geven. Toch wordt de behandeling door geen enkele verzekeraar vergoed. Dit is schrijnend. Lees hier meer over het onderhandel proces met de betrokken instanties, waarbij Lipology Clinic een van de aandrijvende krachten is.

Onverzekerde zorg

Tumescente liposuctie is een bewezen effectieve behandeling voor lipoedeem, die grote verbetering van klachten kan geven(1). Deze behandeling is daarom ook opgenomen in de landelijke richtlijn lipoedeem, die mede is geschreven door dokter Halk, de oprichter van Lipology Clinic.

Toch wordt liposuctie, ook bij lipoedeem, nooit vergoed. Het aanvragen van een ‘machtiging’ door de arts, zoals vaak telefonisch door de zorgverzekeraar aan patiënten wordt geadviseerd, heeft geen zin. Het verzoek van de arts zal uiteindelijk namelijk door de zorgverzekeraar worden afgewezen op basis van het standpunt van het Zorginstituut Nederland (ZiN).

Waarom vergoeden verzekeraars liposuctie bij lipoedeem niet?

Dit heeft te maken met een landelijk standpunt van het ZiN. Hierin staat dat het huidige bewijs voor de effectiviteit van de behandeling nog onvoldoende is om onder verzekerde zorg te vallen. Zorgverzekeraars vergoeden liposuctie dus niet, ook niet als het heel nare klachten geeft. 

Vergoeding in de toekomst

Dokter Halk is actief betrokken bij meerdere commissies (o.a. de expertgroep van de lipoedeem patiëntenvereniging NL-Net), die het ZiN adviseren om hun standpunt over de vergoeding van liposuctie bij lipoedeem aan te passen. Dit kan alleen door het doen van goed wetenschappelijk onderzoek. Momenteel is zij met een groep experts bezig met het opzetten van zo’n onderzoek. Het doel is om de effectiviteit van tumescente liposuctie zo goed aan te tonen dat de behandeling in de toekomst hopelijk vergoed wordt. Dit soort trajecten kosten echter veel tijd (vele jaren) en er is geen zekerheid of de resultaten van het onderzoek het standpunt van het ZiN in de toekomst zullen veranderen.

1. Sandhofer M, Hanke CW, Habbema L, […] Halk AB. Prevention of Progression of Lipedema With Liposuction Using Tumescent Local Anesthesia: Results of an International Consensus Conference. Dermatol Surg. 2020 Feb;46(2):220-228.

Deel dit artikel: