Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Borstverkleining zonder littekens

Te zware borsten kunnen een probleem voor je vormen. Als je een borstverkleining overweegt bestaan er in grote lijn twee technieken. De klassieke chirurgische borstverkleining en de borstverkleining met tumescente liposuctie. Hier bespreken we de verschillen tussen deze behandelingen en enkele veel gestelde vragen komen aan bod.

De klassieke (chirurgische) borstverkleining

Bij de klassieke borstverkleining wordt overtollig borstweefsel (huid, vet- en klierweefsel) weggesneden. Deze ingreep vindt plaats onder narcose. Voordeel van deze behandeling is dat je zeker bent hoeveel weefsel je wilt wegsnijden. Verder wordt het in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Mogelijke nadelen van de ingreep zijn de lange(re) herstelperiode, zichtbare littekens en eventuele complicaties zoals een niet-natuurlijk uitziende tepel en verminderd gevoel in de tepel.

Borstverkleining met tumescente liposuctie

Lipology Clinic biedt een nieuwe methode voor borstverkleining; borstverkleining onder plaatselijke verdoving met behulp van tumescente liposuctie (liposculptuur). Deze methode werd ontwikkeld door dermatoloog drs. Loek Habbema. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving en geeft geen zichtbare littekens. Dokter Halk is als enige vrouwelijke medisch specialist door hem opgeleid om deze behandeling uit te voeren.

Wat is Tumescente Liposuctie?

Tumescent betekent gezwollen. Tumescente liposuctie is een heel geavanceerde techniek, die geheel onder alleen plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. Er wordt hierbij heel veel vloeistof met verdoving (tumescente vloeistof) in het behandelgebied ingespoten, waardoor het vet helemaal stevig wordt (tumescent). Hierdoor kan veiliger, makkelijker, mooier en met minder weefselschade worden verwijderd dan bij traditionele liposuctie behandelingen. Om de behandeling nog meer te verfijnen gebruiken wij dunne trillende zuigbuisjes (vibrerende canules).

> Lees hier meer over tumescente liposuctie.

De voordelen van borstverkleining met tumescente liposuctie

Tumescente Liposuctie verschilt op veel punten van de klassieke borstverkleining. Dit zijn de grote voordelen:

  • Er hoeven slechts enkele kleine sneetjes in de huid van de borstplooi gemaakt te worden; er ontstaan dus geen grote littekens
  • De ingreep gebeurt onder alleen plaatselijke verdoving; er is dus geen narcose nodig
  • Er is minder risico op complicaties dan bij een klassieke borstverkleining
  • De tepel hoeft niet verplaatst te worden
  • Er wordt geen klierweefsel doorgesneden
  • Je kunt nog borstvoeding geven na de behandeling
  • De borsten blijven er heel natuurlijk uitzien
  • Er treedt een sterk liftend effect op
  • Geen ziekenhuisopname
  • Snel herstel, snellere terugkeer in het dagelijks leven

De behandeling

> Lees hier meer over hoe een borst verkleining met tumescente liposuctie in de praktijk verloopt.

De Risico’s

Borstverkleining door tumescente liposuctie is een zeer veilige behandeling. Complicaties die kunnen voorkomen bij een traditionele borstverkleining, zoals infecties, verlies van gevoel in de tepel en problemen bij borstvoeding, zijn in ons team (>500 behandelingen) met deze methode nog niet voorgekomen.

Hoewel de ingreep veilig is, kunnen er altijd bijwerkingen of complicaties optreden. Meestal zijn deze tijdelijk, zoals zwelling, blauwe plekken, veranderd gevoel van de huid, jeuk, of bijwerkingen door medicijnen. In sommige gevallen kan het kleine sneetje in de huid niet zo mooi genezen, waardoor een klein bultje of vlekje kan achterblijven. Tijdens het informatiegesprek worden alle mogelijke complicaties vooraf met je besproken.

Veel gestelde vragen

Ik wil een borstverkleining. Wat zijn de mogelijkheden?

In grote lijnen bestaan er twee technieken. Het bekendst is de klassieke chirurgische borstverkleining waarbij overtollig borstweefsel (huid, vet- en klierweefsel) weggesneden wordt. Deze ingreep vindt plaats onder narcose. Mogelijke nadelen van de ingreep zijn de langere herstelperiode, zichtbare littekens en mogelijke complicaties zoals een niet-natuurlijk uitziende tepel en verminderd gevoel in de tepel.

Wij passen met succes een andere methode toe om borsten te verkleinen: borstverkleining met behulp van tumescente liposuctie. Deze behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving en zonder zichtbare littekens.

Hoe veel kan je weghalen?

Met een borstverkleining door middel van tumescente liposuctie kan het volume van de borst over het algemeen met zo’n 30%-50% verminderd worden (soms wat meer, soms wat minder). Aangezien het vetpercentage in de borsten varieert, is ook het percentage borstweefsel dat verwijderd kan worden wisselend. Het bindweefsel en klierweefsel kan namelijk niet worden verwijderd. Het percentage vetweefsel stijgt over het algemeen naarmate de leeftijd toeneemt (vooral na de menopauze).

Zoals hierboven al wordt aangegeven, is deze techniek minder geschikt voor vrouwen die zeker weten dat ze pas tevreden zijn als de borsten met meer dan 50% verkleind worden. Ook voor vrouwen met zeer sterk hangende borsten van wie de borsten voornamelijk uit klierweefsel bestaan in plaats van vetweefsel is liposuctie minder geschikt. Er zal trouwens áltijd een liftend effect optreden. Het verwachtingspatroon bepaalt dus grotendeels of je tevreden bent met het resultaat. We bespreken dit vooraf uitgebreid tijdens een intake gesprek.

Doet de behandeling pijn?

Kort antwoord is nee. Het inspuiten van de grote hoeveelheid vloeistof met verdovingsmiddel kan, met name tijdens het begin, een ongemakkelijk, brandend of drukkend gevoel geven. Tijdens het wegzuigen van het vet voelt je af en toe een prikje of steekje, maar pijn hoort er niet bij.

Hoe groot is het risico op complicaties?

Borstverkleining door Tumescente Liposuctie is een zeer veilige ingreep. Complicaties zoals we die kennen bij een traditionele borstverkleining, zoals ernstige infecties, het verlies van het gevoel in de tepel en problemen bij het geven van borstvoeding, zijn bij borstverkleining door tumescente Liposucite volgens de methode van dokter Habbema nog niet voorgekomen. In sommige gevallen geneest het piepkleine sneetje in de huid niet zo mooi, waardoor er een klein bultje ter grootte van een muggenbult of vlekje ontstaat. Dit litteken is echter verwaarloosbaar klein in vergelijking met het litteken na een klassieke borstverkleining.

Gaan mijn borsten hangen wanneer er vet uit weggezogen wordt?

Door een borstverkleining via tumescente liposuctie gaan de borsten zeker niet meer hangen dan voor de ingreep. Ze worden zelfs gelift. Dat is te danken aan het verminderde gewicht van de borsten, aan het samentrekken van het bindweefsel dat in de borsten zit na de ingreep en aan de elastische eigenschappen van het steunweefsel in de borsten.

Komt het vet na tumescente liposuctie van de borsten weer terug?

Nee, de vetcellen die zijn weggehaald komen niet meer terug. Het resultaat is dus blijvend. Als je na de ingreep weer aankomt, is dat niet omdat je méér vetcellen krijgt, maar omdat de bestaande vetcellen groter worden. Het gewicht zal zich over het hele lichaam verdelen, en juist veel minder op de behandelde plaatsen terechtkomen, waardoor de contour verandering blijvend is. Wel is het zo dat de borsten sterk beïnvloed kunnen worden door hormoonveranderingen, waardoor bv. in de menopauze de borsten weer kunnen gaan groeien. De winst die je hebt behaald is dan echter blijvend.

Kan ik deze ingreep meerdere keren ondergaan?

In theorie kan dit, maar in de praktijk is dit niet zinvol. Het grootste deel van het vetweefsel is immers al verwijderd. Mocht het resultaat onverhoopt onvoldoende zijn, dan kan alsnog een klassieke borstverkleining worden overwogen.

Herstelt de huid zich wel?

Gelukkig is de huid heel elastisch. Na de ingreep trekt de huid meestal weer strak over de behandelde plaats. Verwacht de arts dat de huid niet elastisch genoeg is, dan wordt dat van tevoren met je besproken.

Is deze manier van borstverkleining voor iedereen geschikt?

Deze techniek is minder geschikt voor vrouwen die de zekerheid willen dat de borsten met meer dan 50% worden verkleind. Of bij vrouwen met zeer sterk hangende borsten van wie de borsten voornamelijk uit klierweefsel bestaan in plaats van vetweefsel. Klierweefsel is met deze methode namelijk niet te verwijderen. Zolang de verwachting over het resultaat reëel is, is de techniek voor vrijwel iedereen geschikt.

Ben ik niet te oud voor zo’n ingreep?

In principe is er geen leeftijdsgrens voor tumescente liposuctie. Als je gezond bent is er geen enkele reden waarom je je zou moeten neerleggen bij een ontevreden gevoel over je lichaam.

Is deze ingreep ook geschikt voor vrouwen met zware borsten?

Ja, hoe meer vet er in de borst zit, des te meer er kan worden verwijderd. Vaak zijn de klachten in nek en/of schouderbladen sterk verminderd na de ingreep.

Meer informatie

Maakt hier een afspraak voor een informatiegesprek. De arts zal de behandelmogelijkheden met je doornemen en zo goed mogelijk antwoord geven op al je vragen.

Deel dit artikel: