Bekend uit de media:
Lipoedeem betekent zwelling door vet. Er ontstaat afwijkend vet op de ledematen, waardoor het lichaam uit verhouding raakt. Het is een lastige aandoening waar nog veel onbekend over is. Lipology Clinic is gespecialiseerd in lipoedeem.
Bij onze expertise kliniek kun je terecht voor diagnostiek, advies, verwijzing en behandeling door middel van een geavanceerde liposuctie methode (tumescente liposuctie) onder plaatselijke verdoving, die speciaal geschikt is voor lipoedeem.
Bij lipoedeem ontstaan er plaatselijk vetophopingen, waardoor het lichaam uit verhouding raakt. Kenmerkend zijn een slank bovenlijf en dikke ledematen; ook wel het ‘two body syndrome’ genoemd. Lipoedeem vet is vaak pijnlijk en verdwijnt niet of nauwelijks door afvallen.
Herkenning is de eerste stap naar een goede behandeling. Wij kunnen je hierbij helpen!
Er bestaat geen behandeling om lipoedeem helemaal te genezen. Alle behandelingen zijn daarom gericht op het verminderen van klachten en het voorkomen van verergering.
De enige manier om lipoedeem vet te verwijderen is liposuctie. Maar let op, zeker niet alle liposuctie methodes zijn geschikt. Wij zijn experts op dit gebied. Laat je goed informeren!
Verder zijn er een heleboel niet chirurgische (conservatieve) behandelingen en adviezen. Voorbeelden zijn: bewegingsprogramma’s, voedingsplannen, compressie, oedeemtherapie, kracht opbouwende behandelingen, psychologische begeleiding en educatie over een gezonde leefstijl en goed omgaan met de klachten (zelfmanagement). Ook hier kunnen we jou over adviseren!
“Dokter Halk is zeer deskundig op het gebied van lipoedeem. Zij is dermatologe en heeft veel kennis van de structuur van de huid. Mijn eerste behandeling is al hersteld en ik ben zeer tevreden met het resultaat. De behandeling gebeurt in een ontspannen atmosfeer. Het team is duidelijk op elkaar ingespeeld en bestaat uit vrouwen van verschillende leeftijden.”
Zorgkaart
Redenen om voor Lipology Clinic te kiezen!
Bij Lipology Clinic behandelen we alle mogelijke gebieden waar liposuctie gewenst kan zijn.
Dé expertise kliniek in de beste manier van liposuctie
Al honderden tevreden clienten gingen je voor met enkel uitmuntende reviews
Onze behandelingen worden uitgevoerd door een vast, zeer ervaren team.
betrokken bij het schrijven van alle relevante behandeldrichtlijnen en publicaties
Mogelijkheid tot behandeling door volledig vrouwlijk behandelteam
Dokter Anne Berthe Halk is de oprichter van Lipology Clinic. Door haar jarenlange ervaring als dermatoloog en haar liposuctie opleiding bij drs. Habbema is zij expert op het gebied van zowel medische als cosmetische behandelingen van huid en vetweefsel.
Loek Habbema is autoriteit op het gebied van vetbehandelingen met meer dan 30 jaar ervaring. Hij behandelde voorheen in Medisch Centrum ‘t Gooi in Bussum. Nu behandelt hij zijn patiënten bij Lipology Clinic, waar hij ook Medisch Adviseur is.
De kosten voor een lipoedeem behandeling met tumescente liposuctie liggen meestal tussen de €4.000 en €6.000 per sessie. Deze behandelingen worden niet vergoed door de verzekering. De exacte prijs en het aantal sessies hangen af van je situatie, en dit bespreken we tijdens een consult.
Veiligheid is voor ons het belangrijkste. Vaak zijn er daarom meerdere sessies nodig voor de bovenbenen, terwijl bijvoorbeeld de onderbenen en bovenarmen meestal in één keer behandeld kunnen worden. We behandelen altijd beide kanten van je lichaam tegelijk voor een gelijkmatig resultaat.
Tijdens het consult beantwoorden we al je vragen en maken we een behandelplan dat precies bij jou past.
Lipoedeem is een aandoening waarbij er plaatselijk vetophopingen ontstaan. Dit vet is vaak pijnlijk en verdwijnt niet of nauwelijks door afvallen. Het lichaam raakt hierdoor uit verhouding met kenmerkend een slank bovenlijf en dikke ledematen; ook wel het ‘two body syndrome’ genoemd.
Lipoedeem komt vooral voor op heupen (zadeltassen), bovenbenen (dijen), onderbenen, aan de binnenkant van de knieën en op de armen. Soms zit het afwijkende vet ook op andere plaatsen, zoals de onderbuik.
Lees hier meer over verschillende types lipoedeem.
Onder andere deze kenmerken en klachten kunnen erop wijzen dat je lipoedeem hebt:
Dikke benen kunnen ook andere oorzaken hebben.
Lees hier meer over de kenmerken van lipoedeem en de verschillen met andere aandoeningen waarbij de benen dik kunnen worden.
Het onderscheid tussen ‘normaal’ algemeen overgewicht (obesitas) en lipoedeem is soms lastig. Bij obesitas worden de benen namelijk ook dik en er bestaat nog geen laboratoriumtest om aan te tonen of vet ‘echt’ lipoedeem vet is.
Er wordt gedacht dat van alle vrouwen met toegenomen onderhuids vet op de benen/armen 60% wordt veroorzaakt door obesitas, 20% door lipoedeem en de overige 20% door een combinatie van beide.
Vaak is het dus ook een mengbeeld.
Bij lymfoedeem hoopt zich weefselvocht op in het onderhuidse weefsel. Het meest kenmerkende verschijnsel van lymfoedeem is zwelling van het ledemaat (inclusief hand of voet) met daarbij vaak een zwaar, vermoeid of strak gevoel. In het beginstadium kun je nog putjes drukken in het vocht (pitting oedeem) in een later stadium niet meer.
De asymmetrie, de mogelijkheid er putjes in te drukken en het meedoen van de voeten/handen zijn duidelijke verschillen met lipoedeem.
Meestal ontstaat lipoedeem rond de puberteit. Maar het kan ook op latere leeftijd beginnen, bijvoorbeeld na een zwangerschap of zelfs pas rond de menopauze. Interessant is dat als die vrouwen dan terugblikken, hun lipoedeem vaak toch al eerder blijkt te zijn begonnen. Klachten kunnen namelijk heel geleidelijk aan toe nemen, waarbij er gewenning optreedt.
Lees hier meer over het beloop en de ernst van de klachten.
De oorzaak van lipoedeem is nog onbekend. Wel vermoeden we dat er sprake is van een genetische aanleg, die pas gedurende het leven zichtbaar wordt. Vaak zie je dus ook andere vrouwen in de familie met dezelfde lichaamsbouw en klachten.
Aangezien klachten vaak beginnen en/of verergeren tijdens hormonale schommelingen (puberteit, zwangerschap, menopauze) spelen hormonen waarschijnlijk ook een rol.
De oorzaak van lipoedeem is nog onbekend. Wel vermoeden we dat er sprake is van een genetische aanleg, die pas gedurende het leven zichtbaar wordt. Vaak zie je dus ook andere vrouwen in de familie met dezelfde lichaamsbouw en klachten.
Lipoedeem vet reageert niet of nauwelijks op afvallen. Heel frustrerend voor patiënten! Toch kan de juiste voeding de klachten wel verbeteren.
Bij lipoedeem gelden de volgende voedingsadviezen:
Als je moeite hebt om op basis van deze adviezen een voedingsplan samen te stellen, dan is het zinvol om eens met een diëtiste te praten. Bij voorkeur een diëtiste die kennis heeft over lipoedeem.
Meer over voeding bij lipoedeem
Er zijn vooral indirecte aanwijzingen dat hormonen een rol spelen bij lipoedeem. Zo weten we dat lipoedeem alléén bij vrouwen voorkomt, dat het meestal ontstaat tijdens periodes van hormonale veranderingen (zoals puberteit, zwangerschappen en/of menopauze) en dat lipoedeem verergert bij algehele gewichtstoename.
Het is dus waarschijnlijk dat in ieder geval geslachtshormonen een rol spelen bij lipoedeem. Maar ook hormonen die een bekende rol spelen bij obesitas, zoals schildklierhormonen, groeihormonen, stresshormonen en honger-/verzadigingshormonen kunnen een rol spelen bij lipoedeem.
Over het algemeen neemt de ernst van lipoedeem gedurende het leven toe. Hoe het zich bij een individuele patiënt ontwikkelt is echter niet te voorspellen. Zo kan lipoedeem het hele leven mild blijven maar ook ineens snel toenemen. Vaak rondom hormonale veranderingen of algehele gewichtstoename.
Ook de ernst van de ervaren klachten verschilt enorm tussen patiënten. Zo kan iemand met veel lipoedeem vet soms minder (pijn)klachten voelen dan iemand met weinig lipoedeem vet.
Het enige wat je zelf kunt doen om verergering te voorkomen is je goed houden aan de leefstijladviezen.
Om de communicatie makkelijker te maken wordt het algemene beloop van lipoedeem onderverdeeld in 3 stadia:
Deze ‘algemene stadia’ zeggen echter niets over de het individuele beloop en de ervaren hevigheid van de (pijn)klachten! Lees hier meer over het beloop en de ernst van lipoedeem.
Lipoedeem komt nagenoeg alleen bij vrouwen voor. In de literatuur zijn maar enkele casus van mannen met lipoedeem beschreven. Er wordt mede daardoor gedacht dat een van de oorzaken van lipoedeem waarschijnlijk hormonaal beïnvloed wordt.
Bertlich M, et al. Lipedema in a male patient: report of a rare case – management and review of the literature. GMS Interdiscip Plast Reconstr Surg DGPW. 2021 Sep 22;10:Doc11.
Lipoedeem is echt iets anders dan algemeen overgewicht (adipositas of obesitas). Er zijn ook een heleboel slanke vrouwen met lipoedeem. Zelfs bij forse vetophopingen op benen en/of armen, kan de romp mager zijn (two-body syndrome).
Gewichtsproblematiek en zelfs eetstoornissen komen regelmatig voor bij lipoedeem patiënten. Zeer waarschijnlijk, omdat afvallen of diëten weinig tot geen effect heeft op het lipoedeem vet. Het is heel belangrijk hier oog voor te hebben! Vooral meisjes in de puberteit zijn hier vatbaar voor.
De behandeling van lipoedeem heeft meerdere onderdelen.
Chirurgische behandeling (liposuctie)
De enige manier om lipoedeem vet te verwijderen is tumescente liposuctie. Lipology Clinic is als expertise kliniek gespecialiseerd in deze geavanceerde behandeling.
Conservatieve behandeling
De niet chirurgische behandelingen en adviezen worden gezamenlijk de conservatieve behandeling van lipoedeem genoemd. Denk hierbij aan bewegingsprogramma’s, voedingsplannen, compressietherapie, oedeemtherapie, krachtopbouwende behandelingen, psychologische begeleiding en ondersteuning bij een gezonde leefstijl en het terugwinnen van controle (zelfmanagement).
Dingen die je zelf kunt doen om klachten te verminderen en verergering te voorkomen zijn onderdeel van de conservatieve behandeling van lipoedeem. De richtlijn lipoedeem geeft de volgende adviezen:
Tumescente liposuctie is een bewezen effectieve behandeling voor lipoedeem. Deze geavanceerde ‘lymfe-sparende’ methode verbetert de storende vetophopingen, de (over)gevoeligheid, de pijnklachten en daarmee de algehele kwaliteit van leven. Ook voorkomt het dat lipoedeem op de behandelde gebieden verergert (1).
Let op: andere (traditionele) liposuctie methoden kunnen de klachten juist verergeren! Laat je dus goed informeren!
1. Sandhofer M, Hanke CW, Habbema L. […] Halk AB. Prevention of Progression of Lipedema With Liposuction Using Tumescent Local Anesthesia: Results of an International Consensus Conference. Dermatol Surg. 2020 Feb;46(2):220-228.
Tumescente liposuctie is een geavanceerde techniek, die geheel onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. Er wordt hierbij heel veel vloeistof met verdoving in het te behandelen gebied ingespoten, waardoor het vetweefsel stevig wordt en het vet als het ware verweekt. Hierdoor kan het vet veiliger, makkelijker, mooier en met minder weefselschade (lymfe-sparend) worden verwijderd. Om de behandeling nog meer te verfijnen gebruiken we bij Lipology Clinic dunne trillende (vibrerende) zuigbuisjes (canules).
Om liposuctie veilig (lymfe-sparend) uit te voeren moet de behandeling voldoen aan een aantal strikte voorwaarden1. Dit wordt alleen uitgevoerd in enkele gespecialiseerde centra, zoals Lipology Clinic.
Dit zijn vragen die je zelf aan de arts kunt stellen om te achterhalen of je echt met de juiste techniek te maken hebt:
Bij lipoedeem is het ook belangrijk dat er in het behandelgebied zo veel mogelijk vet wordt weggehaald. Alleen hiermee voorkom je dat de klachten weer terugkomen.
Omdat de klachten bij de meeste patiënten steeds erger worden en het effect van een tumescente liposuctie blijvend is, heeft het de voorkeur om liposuctie in een vroeg stadium uit te laten voeren.
Tumescente liposuctie geeft vaak veel bewegingsvrijheid terug, waardoor je meer controle en tevredenheid voelt over je lichaam. Ook past kleding weer beter. Dit alles vergroot de kwaliteit van leven.
Medicijnen hebben geen effect tegen lipoedeem. Gebruik van plastabletten kan zelfs extra risico’s opleveren.
Liraglutide (Saxenda) en semaglutide (Ozempic) remmen de eetlust, waardoor ze gewichtsverlies kunnen bevorderen bij mensen met obesitas. Er is er momenteel geen bewijs deze middelen effectief zijn bij het behandelen van lipoedeem.
Als je naast lipoedeem ook obesitas hebt, dan kan zo’n medicijn mogelijk wel relevant voor je zijn. Ons advies is om dit niet zelf uit te dokteren maar hiervoor advies te vragen aan je behandelend (huis)arts. En let op: het zijn geen wondermiddelen! Het effect op lange termijn moet nog blijken en als je ermee stopt komt de eetlust gewoon weer terug. Een gezonde leefstijl om het gewicht onder controle te houden blijft dus altijd belangrijk!
Er is nog geen duidelijkheid over de precieze oorzaak van de pijn bij lipoedeem. Wel weten we steeds meer over afwijkingen in het lipoedeem vet, die mogelijk ook de pijn kunnen verklaren, zoals: afwijkingen in lymfe- en kleine bloedvaatjes, toegenomen ontstekingscellen, toename van vetcellen in grootte en aantal, verharding van het weefsel (fibrose), zuurstoftekort (hypoxie) en verhoogde gevoeligheid van zenuwen.
Ook lijkt de pijnbeleving toegenomen bij lipoedeem (allodynie). Hoe dit komt is niet duidelijk.
Tot slot kan er ook nog indirect pijn ontstaan door lipoedeem. Denk hierbij aan knie- en voetklachten, door het toegenomen gewicht op de gewrichten.
Behandeling van de pijn is een belangrijk doel van de gehele behandeling van het lipoedeem. Dingen die je zelf kan doen zijn vooral het volgen van een gezonde leefstijl met voldoende beweging en gezonde voeding. Bij sommigen geeft het dragen van compressie kleding verlichting.
Tumescente liposuctie onder plaatselijke verdoving heeft in ieder geval bewezen langdurig effect op de pijnklachten bij lipoedeem1. Dit is ook onze ervaring. De meeste patiënten geven na de behandeling aan dat de pijnklachten in het behandelde gebied heel erg afgenomen zijn, waardoor bewegen en het dragen van kleding weer veel makkelijker is geworden.
* Sandhofer M, Hanke CW, Habbema L. […] Halk AB. Prevention of Progression of Lipedema With Liposuction Using Tumescent Local Anesthesia: Results of an International Consensus Conference. Dermatol Surg. 2020 Feb;46(2):220-228.
Een oorzakelijke rol van deze hormonen bij lipoedeem is nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Er zijn daarom ook geen adviezen over het al dan niet starten van bijvoorbeeld de anticonceptiepil of hormoonspiraal bij lipoedeem. Het is wel aan te raden om bij het starten van hormonen goed op te letten of er niet plotseling verergering van het lipoedeem optreedt. Houd je verder vooral ook tijdens hormonale veranderingen (zoals zwangerschappen en menopauze) heel goed aan de leefstijladviezen, om verergering van lipoedeem zo veel mogelijk te voorkomen.
Zo’n 27% tot 36% van de vrouwen met lipoedeem heeft een traag werkende schildklier! Symptomen hiervan zijn o.a. gewichtstoename, vermoeidheid en moeite met koude omgevingen. Deze klachten lijken dus ook op de klachten bij lipoedeem!
Het advies is dan ook om dit laagdrempelig te onderzoeken als er lipoedeem wordt geconstateerd.
Herbst KL, et al. Standard of care for lipedema in the United States. Phlebology. 2021 Dec;36(10):779-796.
Een verhoogd stressniveau (cortisol en adrenaline) kan tot eetbuien leiden en bijdragen aan overgewicht en langdurige ontstekingsreacties., wat beide gelinkt is aan lipoedeem.
Het nemen van voldoende rust, voldoende slaap maar zeker ook voldoende beweging is daarom ook bij lipoedeem heel belangrijk.
Nee. Lipoedeem zélf geeft geen groter risico op hartklachten. Sterker nog: een peervormige vetverdeling zou juist beschermen tegen hart en vaatziekten.
Algemeen overgewicht (obesitas) verhoogt dit risico wel. Aangezien een groot percentage van de lipoedeem patiënten ook algemeen overgewicht ontwikkelt, is volgen van de leefregels heel belangrijk.
Een recente wetenschappelijke studie liet zien dat een hoge bloeddruk bij lipoedeem patiënten vaker voorkomt dan in de gemiddelde bevolking.
De exacte relatie is echter niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat er een verband is met de gelijktijdige aanwezigheid van algeheel overgewicht, wat in verder gevorderde stadia van lipoedeem ook vaker voorkomt.
Het is daarom belangrijk om altijd te kijken naar je bloeddruk, vooral als je last hebt van algeheel overgewicht.
Ondanks dat tumescente liposuctie als bewezen effectieve behandeling is opgenomen in de landelijke richtlijn lipoedeem, wordt de behandeling nooit vergoed, door geen enkele verzekeraar.
Het aanvragen van een ‘machtiging’ door de arts, zoals vaak telefonisch door de zorgverzekeraar aan patiënten wordt geadviseerd, heeft geen zin. Het verzoek van de arts zal uiteindelijk namelijk afgewezen door de zorgverzekeraar op basis van het standpunt van het ZIN.
Dit heeft te maken met een landelijk standpunt van het Zorginstituut Nederland (ZIN). Hierin staat dat het huidige bewijs voor de effectiviteit van de behandeling nog onvoldoende is om onder verzekerde zorg te vallen. Zorgverzekeraars vergoeden liposuctie dus niet, ook niet als het heel nare klachten geeft.
Veel klinieken promoten hun behandeling door te stunten met prijzen. Er wordt daarbij vaak aangegeven dat er ‘efficiënt’ en ‘per zone’ wordt gewerkt, om de behandeling voor iedereen makkelijk toegankelijk te houden.
Lipology Clinic doet dit bewust niet.
Hoewel wij toegankelijkheid zeer belangrijk vinden en voor iedereen klaar staan, willen wij altijd de hoogste kwaliteit zorg bieden. Wij gaan voor veiligheid, effectiviteit en cosmetisch de mooiste resultaten. Wij nemen uitgebreid de tijd voor jou als individuele cliënt. Efficiëntie (lees: snel, onder narcose, ruggenprik of roesje, vaak kleine zones soms verspreid over het lichaam) is niet een van onze kernwaardes.
Dit begint al bij de voorbereiding en het geven van informatie. Een intake duurt bij ons minimaal een uur. Dit is nodig om alle uitleg te kunnen geven.
Wij werken met een heel team heel precies met de meest subtiele, geavanceerde tumescente liposuctie methode onder alleen plaatselijke verdoving. Deze behandeling kost veel tijd, hooggespecialiseerd personeel en het beste materiaal.
Ook zullen wij geen halve gebieden adviseren, omdat dit meestal niet de mooiste resultaten oplevert.
Tot slot: bij ons hoef je geen verborgen kosten te verwachten, bijvoorbeeld extra kosten voor een narcose die regelmatig niet duidelijk op websites vermeld staan!
Laat jouw e-mailadres achter en download direct daarna de brochure over lipoedeem. Hierin vind je onder andere alles over de behandeling, de resultaten en de kosten.
Bekend uit de media
Boek hier direct je afspraak in.
Een eerste consult is gratis en vrijblijvend.
Waterfront Naarderbos
P2 – achterzijde gebouw
IJsselmeerweg 100
1411 DL Naarden
Boek hier direct je afspraak in.
Een eerste consult is gratis en vrijblijvend.
Waterfront Naarderbos
P2 – achterzijde gebouw
IJsselmeerweg 100
1411 DL Naarden