Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Lipofilling: verloop behandeling, resultaten en risico’s

Als je een lipofilling behandeling overweegt willen wij je graag goed informeren over de behandeling. Hier vertellen we je meer over de voorbereiding, de behandeldag zelf, de herstel periode, de risico's en resultaten die je van een lipofilling behandeling kunt verwachten.

Lipofilling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Vet wordt verkregen door liposuctie, waarbij het wordt weggehaald op plaatsen met een dikkere vetlaag, zoals de taille, buik, heupen, binnenzijde van de dijen en knieën. Soms wordt, indien gewenst, tijdens het vet weghalen ook meteen een grotere liposuctie uitgevoerd om de contour te verbeteren, bijvoorbeeld bij de buik, zwembandjes of zadeltassen.

De voorbereiding

Voor de behandeling heb je een intakegesprek met de behandelend arts, waarin je je wensen kunt bespreken. Alle details van de behandeling worden dan uitgelegd. Er zijn geen speciale maatregelen nodig voorafgaand aan de behandeling. Als er actieve ontsteking of infectie in het te behandelen gebied is, of als je zwanger bent, word je niet behandeld.

De behandeling

Op de dag van de behandeling word je ontvangen door het vaste team. We doen enkele controles en metingen en maken foto’s. Daarna kan de voorbereiding op de lipofilling beginnen.

De oogstfase

De arts begint met het nauwkeurig aftekenen van het te behandelen gebied. Daarna wordt de verdoving heel langzaam met subtiele naaldjes ingespoten op de plek waar het vet zal worden weggehaald. Als het gebied goed verdoofd is, wordt het vet weggezogen met een subtiele, dunne canule. Dit doen we heel zorgvuldig zonder het te beschadigen, zodat er zo veel mogelijk levende cellen overblijven.

De bewerkingsfase

Na het oogsten van het vet wordt dit op een speciale manier gezuiverd en bewerkt, zodat de meest levensvatbare vetcellen overblijven. Er bestaan hiervoor verschillende methoden. Wij zijn altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.

De inspuitfase

Vervolgens wordt het vet op de gewenst plek ingespoten. Hiervoor maakt de arts heel kleine sneetjes waar de lipofillingcanule wordt ingebracht. De verse vetcellen worden gelijkmatig verdeeld op de plekken waar extra volume nodig is. Het inspuiten van het eigen vetweefsel kan onprettig en pijnlijk zijn, daarom wordt het te vullen gebied vooraf met kleine prikjes goed verdoofd.

Het herstel

Na de behandeling kun je last hebben van zwelling, gevoeligheid en blauwe plekken op zowel het donorgebied als het gevulde gebied. De meeste klachten verdwijnen na 1 tot 2 weken, maar er kunnen nog enkele weken verhardingen voelbaar zijn. Het uiteindelijke volume van de behandelde gebieden wordt meestal na ongeveer drie maanden bereikt. In zeldzame gevallen kunnen kleine onregelmatigheden of een bobbeltje blijven bestaan na de behandeling.

Het resultaat

Het eindresultaat zal na circa 3 maanden volledig zichtbaar zijn. Alle zwelling is tegen die tijd verdwenen. Gemiddeld overleeft zo’n 70% van het aantal vetcellen. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, hangt af van verschillende factoren, zoals het te behandelen gebied, de gewenste volumetoename en mate van ingroei van de getransplanteerde vetcellen. Soms is één behandeling voldoende maar het kan ook zijn dat 2 of 3 behandelingen nodig zijn voor het gewenste resultaat. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben, omdat het resultaat kan variëren. Tijdens een consult met de arts wordt dit vooraf uitgebreid met je besproken. n

Risico’s

Lipofilling is een veilige behandeling. De meeste risico’s zijn tijdelijk, zoals geringe zwelling, roodheid, een blauwe plek, jeuk en gevoeligheid van de plekken waar vet verwijderd en ingespoten is. Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen enkele dagen. In zeer zeldzame gevallen kan er ter plaatse van het geïnjecteerde vet een knobbeltje of een infectie ontstaan. Als gebieden symmetrisch behandeld worden kan een milde asymmetrie ontstaan.

Beperkingen

De textuur en oneffenheden van de huid kunnen met lipofilling niet mooier gemaakt worden. Ook asymmetrie in lichaamsbouw kan niet worden veranderd. Verder zijn er beperkingen aan het volume dat ingespoten kan worden. Het overgebrachte vet kan namelijk alleen overleven in gezond en goed doorbloed weefsel. Bij overdreven opvullen gaat na de behandeling een groter percentage vetcellen verloren. Bovendien neemt de kans op vetcystes toe.

Andere mogelijkheden

Alternatieve behandelmogelijkheden voor lipofilling zijn bijvoorbeeld tijdelijke rimpelvullers (fillers zoals hyaluronzuur) in het gezicht en prothesen voor de borsten. Bij Lipology Clinic zijn we ook over die behandelingen volledig op de hoogte. Wat voor jouw situatie de beste optie is, zal eerlijk met je worden besproken.

Deel dit artikel: