Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Liposuctie alternatieven: vet verwijderen zonder operatie is dat mogelijk?

Hoewel tumescente liposuctie o.a. door de plaatselijke verdoving een zéér veilige behandeling met minimale weefselschade is, zien sommige mensen toch op tegen de ingreep en het herstel van een liposuctie behandeling. De vraag of er ook zonder 'operatie' vet kan worden verwijderd wordt dan ook regelmatig gesteld.

Vet verwijderen zonder operatie

Niet invasieve methoden voor het verwijderen van vet

Tegenwoordig worden er vele behandelingen aangeboden om, zonder prikjes of naalden, het vet van buitenaf te doen ‘oplossen’ ook wel lipolyse genoemd.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Cryolipolyse: het bevriezen van vetcellen door een koude applicator op de huid
  • Ultrasone lipolyse: het ‘verpulveren’ van vetcellen met geluidsgolven die via een apparaat op de huid worden uitgezonden.
  •  

‘Minder invasieve’ methoden voor het verwijderen van vet

Ook zijn er behandelingen die minder ‘invasief‘ zijn dan liposuctie, omdat er kleinere gaatjes in de huid worden gemaakt. Maar let op, strikt gezien zijn dit nog steeds invasieve behandelingen!

  • Chemische lipolyse: het oplossen van vet door injectie van een chemisch stofje onder de huid
  • Laser lipolyse: het wegsmelten van vetcellen met een laserstraal onder de huid
  •  

De resultaten van deze alternatieven voor liposuctie

Kort gezegd zijn de resultaten van al deze behandelingen veel minder spectaculair en minder voorspelbaar dan van liposuctie. Deze methodes kunnen dus alleen voor kleine vetophopingen worden gebruikt. Van veel van deze technieken ontbreken ook goede wetenschappelijke bewijzen voor de effectiviteit.

De risico’s van vet verwijderen zonder operatie

Een veel voorkomende misvatting is dat deze behandelingen geen of veel minder risico’s hebben dan liposuctie. Maar let weerom op, elke behandeling heeft risico’s!

Zo kan er onderhuids littekenweefsel ontstaan op de behandelde gebieden en kan het vet plaatselijk zelfs in omvang toenemen. Vooral bij cryolipolyse lijkt dit laatste fenomeen af en toe voor te komen. Dit wordt ook wel ‘Paradoxicale Adipose Hyperplasie’ genoemd (1). Wij zien deze patiënten regelmatig in onze kliniek, om vervolgens als nog tot liposuctie over te gaan. Door de littekenvorming is het resultaat van de liposuctie dan helaas wel lastiger te voorspellen.

Bij laser lipolyse kan er bij onjuiste instellingen of onjuist gebruik gemakkelijk forse brandschade ontstaan aan bloedvaten en zenuwen die door het vet lopen. Ook bij het injectie lipolyse kan zenuwschade ontstaan, vooral bij behandeling van het onderkin gebied.

Conclusie over liposuctie alternatieven

Concluderend is liposuctie nog altijd de meest effectieve manier om vet te verwijderen. Dit kan in de meeste gevallen (zelfs bij voorkeur) zonder narcose worden uitgevoerd. Als dit door een medisch specialist wordt gedaan met veel ervaring, zoals bij Lipology Clinic, is dit een zeer veilige behandeling.

Ziet je toch op tegen een operatie? Dan zijn er andere methodes. Het verkrijgen van écht grote verschillen zonder operatie klinkt en is helaas te mooi om waar te zijn. Deze methodes zijn alleen geschikt voor kleine vetophopingen. Daarnaast is het ook bij deze behandelingen belangrijk om je goed te verdiepen in de risico’s. Zoek altijd naar een goed opgeleide behandelaar met veel ervaring!

Referenties:

1. Ho D, Jagdeo J. A Systematic Review of Paradoxical Adipose Hyperplasia (PAH) Post-Cryolipolysis. J Drugs Dermatol. 2017 Jan 1;16(1):62-67. PMID: 28095535.

Deel dit artikel: