Soorten verdoving
Om een liposuctie uit te kunnen voeren is natuurlijk verdoving nodig. Hier zijn verschillende methodes voor. Zo kun je volledig onder narcose gaan, verdoving via een infuus of ruggenprik krijgen, of je kunt alleen plaatselijk worden verdoofd (lokale anesthesie).
Dokter Halk, de oprichter van Lipology Clinic, heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de veiligheid van verschillende liposuctie technieken. Het is inmiddels meer dan duidelijk dat het type verdoving dat wordt gebruikt een zeer belangrijk onderdeel is van zowel de veiligheid als het resultaat van een liposuctie. Zo geeft een liposuctie behandeling onder narcose grotere risico’s dan een liposuctie met alleen plaatselijke verdoving (1). Kort gezegd: hoe wakkerder en mobieler de patiënt tijdens de behandeling, hoe veiliger (mits natuurlijk in handen van een ervaren medisch specialist).
Daarbij is het makkelijker om een fraai resultaat te krijgen als een patiënt mobiel is tijdens een behandeling en verschillende natuurlijke houdingen aan kan nemen.
Traditionele liposuctie: waarom meestal onder narcose?
Ondanks de bekende risico’s worden in Nederland de meeste liposucties (helaas) nog onder narcose uitgevoerd (vandaar de naam klassieke of traditionele liposuctie). Hiervoor zijn een aantal redenen.
1. Opleiding arts (dermatoloog versus plastisch chirurg)
Waarom hiervoor wordt gekozen heeft waarschijnlijk vooral te maken met ervaring en opleiding van de arts. De meeste liposucties worden uitgevoerd door plastisch chirurgen. In hun opleiding leren zij grotere behandelingen vooral onder narcose uit te voeren en niet zozeer onder puur plaatselijke verdoving.
Het zijn vooral dermatologen, die vanuit hun opleiding ervaring hebben met de speciale methode van plaatselijke verdoving die nodig is bij liposuctie: de zogenoemde ‘tumescente verdovingstechniek’.
Om de behandeling onder plaatselijke verdoving pijnvrij te kunnen doen en om een echt mooi resultaat te krijgen is het belangrijk dat de behandelend arts veel ervaring heeft met deze techniek. Wij zijn gespecialiseerd in de meest geavanceerde vorm van liposuctie onder lokale verdoving, voluit: ‘liposuctie onder (super) tumescente (pure) lokale anesthesie’. Deze techniek werd ontwikkeld door een Amerikaanse specialist, dermatoloog Jeffrey Klein, en vervolgens in Nederland doorontwikkeld door dermatoloog Loek Habbema.
2. Logistieke redenen / Efficiëntie
Ook logistiek gezien heeft een narcose of verdoving via ruggenprik of infuus ‘voordelen’. Zo kost het veel minder tijd om een patiënt onder narcose te brengen dan om het behandelgebied helemaal goed lokaal te verdoven. En tijd is geld, vooral op een operatiekamer.
3. Angst bij cliënt of arts
Verder vinden sommige patiënten het spannend om bij de behandeling wakker te zijn. Vooral als de arts onvoldoende ervaring, of een nare ervaring heeft met een slecht uitgevoerde plaatselijke verdoving, dan kan dit ertoe leiden dat er toch voor narcose wordt gekozen. Wij kunnen je geruststellen. Liposuctie onder goed uitgevoerde tumescente plaatselijke verdoving doet géén pijn. Lees hier meer over hoe je de juiste techniek/arts kunt herkennen.
Liposuctie onder plaatselijke verdoving (tumescente liposuctie)
Een liposuctie onder plaatselijke verdoving –tumescente liposuctie- is minder belastend voor het lichaam dan als er andere soorten verdoving gebruikt worden. Ook is de kans op complicaties bewezen kleiner en herstel je na de ingreep veel sneller. Een ander groot voordeel van een plaatselijke verdoving is dat je tijdens de ingreep van houding kunt veranderen en kunt gaan staan, zodat de arts precies kan zien waar nog wat vet weggehaald moet worden worden voor het mooiste resultaat (sculpten).
Bij Lipology vinden we dan ook dat liposuctie in veruit de meeste geval zonder narcose kán en zelfs bij voorkeur zonder narcose zou móeten worden uitgevoerd!
> Lees hier meer over de voordelen van tumescente liposuctie.
Maak een afspraak voor een informatiegesprek
Zoals met elke ingreep is het belangrijk om goed voorbereid een keuze te maken en alle risico’s en mogelijke complicaties te bespreken voordat je besluit om de ingreep te ondergaan. De arts zal in een consult alles uitleggen over de behandeling. Wil je een afspraak maken? Dat kan hier.
Referenties
1. Halk AB, Habbema L, Genders RE, Hanke CW. Safety Studies in the Field of Liposuction: A Systematic Review. Dermatol Surg. 2019 Jan 28