Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Tumescente liposuctie: het resultaat

Een liposuctie behandeling doe je natuurlijk met een bepaald doel voor ogen. Belangrijke vragen zijn dan ook wanneer je na de behandeling effect ziet en welk resultaat je kunt verwachten.

Bij Lipology Clinic vinden we het heel belangrijk dat je een juiste verwachting hebt over de behandeling en het resultaat dat je kunt bereiken. In dit artikel lees je hier meer over. Het gaat dus specifiek over de geavanceerde tumescente liposuctie methode, die geheel onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd.

Direct zichtbaar resultaat

Doordat je bij tumescente liposuctie wakker bent en allerlei natuurlijke houdingen aan kan nemen – zelfs staand- kan het resultaat door de arts aan het eind van de behandeling al heel goed worden beoordeeld en worden geperfectioneerd. Wij gaan dan ook door met ‘sculpten’ tot we helemaal tevreden zijn. Voor jou is het resultaat op dat moment nog wel heel lastig te zien, aangezien er dan nog veel zwelling door de verdovingsvloeistof aanwezig is.

De volgende dag bij het uittrekken van het drukpak en het verbandmateriaal ziet het behandelde gebied er een beetje ingedeukt en verfrommeld uit. Het heeft namelijk 24 uur onder druk verpakt gezeten (denk aan je gezicht als je verkeerd op je kussen gelegen hebt). Toch zie je dan al dat de vetophopingen van voor de behandeling veel minder zijn!

In de eerste 1 a 2 weken ontstaat er een heleboel wondvocht en is het gebied bont en blauw. Daarom moet het drukpak gedurende 2 weken dag en nacht worden gedragen.

In de eerste 8-16 weken kun je onder de huid nog wat harde plekken voelen. Deze plekken mag je rustig (laten) masseren.

Voor lipoedeem geldt dat de (pijn)klachten bij veel mensen al in de eerste dagen na de behandeling ‘anders’ zijn. Veel patiënten melden dat ze nog wel gevoeligheid hebben van de behandeling maar dat dit anders is dan de pijn van het lipoedeem. In de eerste weken na de behandeling gaat dit steeds beter. Wel kunnen de benen wat langer last houden van vochtophoping. Extra oedeemtherapie/massage vanaf zo’n 1 a 2 weken na de behandeling kan dan verlichtend werken.

Uiteindelijk resultaat

Het definitieve resultaat van de behandeling kan pas na enkele maanden voor 100% worden beoordeeld. Wij controleren meestal 4 maanden na de laatste behandeling het resultaat. De veranderingen nadien zijn heel subtiel en zitten vooral in het verder terugtrekken van de huid (huidlift). Dit proces gaat na de behandeling namelijk wel tot 1 a 1,5 jaar door!

Het terugtrekken van de huid na de behandeling gaat tot wel 1,5 jaar na de behandeling door!

Is het resultaat blijvend?

De vetcellen die zijn weggehaald komen niet meer terug. Het resultaat is dus blijvend. Als je na de ingreep weer aankomt, is dat niet omdat je méér vetcellen krijgt, maar omdat de bestaande vetcellen uitzetten. Het gewicht zal zich over je hele lichaam verdelen en juist veel minder op de behandelde plaatsen terechtkomen, waardoor de contourverandering blijvend is.

Hoe glad kan het worden?

Het is belangrijk het verschil te begrijpen tussen celullite (de oppervlakkige onregelmatigheden van de huid/putjes) en de echt grotere vetbobbels/rollen met daarbij eventueel overschot aan huid.

Cellulite

Onregelmatigheden in de huid die voor de behandeling bestaan (cellulite/putjes) worden door liposuctie (geen enkele vorm van liposuctie) in principe niet gecorrigeerd. Wel kan de huid gladder worden, doordat het volume van het onderhuids vet minder aan de huid trekt. Als die gebeurt, dan is dit mooi meegenomen maar dit moet niet de insteek zijn van de behandeling.

> Lees ook het artikel over cellulite.

Grotere vetrollen en terugtrekken van de huid

De grotere vet ophopingen kunnen met liposuctie onder tumescente plaatselijke verdoving wel heel goed verminderd worden, waarbij de huid mooi terug trekt. Dit wordt ook wel ’sculpten’ genoemd.

Soms komt het voor dat de huid niet helemaal terugtrekt en het huidoppervlak na de behandeling toch wat glooiend of rimpelig blijf. Dit zien we soms bij mensen die voorafgaand aan de behandeling al veel huidoverschot hebben, bijvoorbeeld na veel gewichtsverlies, na meerdere gewichtsschommelingen en met het toenemen van de leeftijd. Wij zullen tijdens een consult bespreken wat dit in jouw specifieke situatie betekent.

De weegschaal

Een veel gestelde vraag is hoeveel kilo vet er wordt verwijderd en wanneer je dit terugziet op de weegschaal. Het korte antwoord luidt: liposuctie is geen afvalmethode maar een contour verbetermethode. We kunnen van te voren dus ook niet goed voorspellen hoeveel liter (we rekenen niet in kilo’s maar in (mili)liters) vet er verwijderd zal worden. Dit verschilt enorm per individu en behandelgebied.

Liposuctie is geen afvalmethode maar een contour-verbeter methode

Verder is er tijdens het herstelproces nog wat meer weefselvocht aanwezig en zoekt het lichaam naar een nieuwe balans. Als er een heleboel vet is verwijderd en je heel nauwlettend je voeding in de gaten houdt, dan zul je na enkele weken tot maanden mogelijk een verschil op de weegschaal kunnen zien.

Afvallen moet nogmaals echter niet het doel zijn van een liposuctie behandeling!

> Lees ook: Komt vet op andere plaatsen terug na liposuctie?

Deel dit artikel: