Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Anti-rimpel: ingrediënten om mooi oud mee te worden

Er zijn ongelofelijk veel anti-verouderingscrèmes en andere producten die huid verjongende resultaten beloven te koop. Er zijn echter maar een paar ingrediënten die bewezen resultaten kunnen opleveren! Hierover in dit stuk meer.

Anti-veroudering?

Eerst nog dit. De schoonheids- en huidverzorgingsindustrie gebruikt graag woorden als ’anti-veroudering‘, ‘anti-aging‘ of ‘huidverjonging‘. Ik gebruik deze termen eigenlijk liever niet. Ouder worden is namelijk niet te stoppen. Gelukkig is ouder worden niet synoniem aan lelijker worden. Ik focus in mijn praktijk op het proces van ‘mooi en natuurlijk oud worden’. Hier kan een goede verzorging en vooral ook bescherming zeker aan bijdragen!

Huidveroudering

Tekenen van huidveroudering, zoals fijne lijntjes, rimpels en ouderdomsvlekken (pigment), ontstaan door schade die je tijdens je leven oploopt. Schade ontstaat vooral door blootstelling aan de zon en allerlei andere factoren die slecht zijn voor je, zoals roken, alcohol, luchtvervuiling etc.

Het aller belangrijkste wat je kunt doen om rimpels, vlekken en andere huidbeschadigingen te voorkómen, is dan ook het voorkomen van blootstelling aan deze factoren. Dermatologen zeggen dan ook: een zonnebrandcrème is de beste anti-rimpel crème! n

Een goede zonnebrandcrème is de beste anti-rimpel crème!

De beste anti-veroudering ingrediënten

Hieronder een overzicht van groepen ingrediënten die wat voor je kunnen betekenen bij de verouderende huid.

1. Retinoïden
Retinoïden zijn variaties van vitamine-A zuur, die van nature ook in de huid voorkomen. Ze worden gezien als de meest effectieve ingrediënten voor het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.

Tretinoïne is de meest krachtige -actieve- vorm. Dit is alleen op recept verkrijgbaar.

Retinol is een minder sterke variant van vitamine-A maar de sterkste variant die zonder recept verkrijgbaar is. Het is een voorloper van tretinoïne, die in de huid eerst nog omgezet moet worden naar de actieve vorm. Omdat dit ingrediënt wel zonder recept verkrijgbaar is, wordt het veel gebruikt in anti-rimpel producten. Het helpt ook bij acne.

2. Antioxidanten
Antioxidanten helpen huidveroudering te voorkomen door het wegvangen van schadelijke stoffen (vrije radicalen). Deze vrije radicalen ontstaan onder andere door zon (UV-straling). Een van de bekendste antioxidanten is Vitamine C. Naast de beschermende werking stimuleert vitamine C ook collageenproductie waardoor fijne lijntjes en rimpeltjes kunnen herstellen. Een goede zonnebrand en een product met Vitamine C is dus een goede combinatie!

Lees in een andere blog meer over antioxidanten.

3. Niacinamide
Niacinamide is een actieve vorm van vitamine B3, wat van nature voorkomt in gisten en wortelgroenten. In de dermatologie wordt het al meer dan 45 jaar gebruikt voor verschillende aandoeningen, waaronder acne en rosacea. Het werkt net als vitamine C als antioxidant, het helpt de beschermende laag van je huid te versterken en kan pigmentvlekjes en roodheid verminderen.

4. Hydroxyzuren (BHA’s en AHA’s)
Hydroxyzuren zijn exfolianten met een huidverbeterende werking, die ook vaak worden toegevoegd aan anti-rimpel producten. Ze stimuleren celvernieuwing en verminderen de verbinding tussen de cellen in de bovenste huidlaag, waardoor deze sneller afschilfert. Hierdoor ontstaat een gladdere, egalere en dus jonger uitziende huid. Lees verder over hydroxyzuren in mijn blog over exfolianten.

Deel dit artikel: