Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Antioxidanten: de feiten

Antioxidanten worden momenteel veel aangeprezen in de wereld van anti-rimpel en 'huidverjongings'-producten. Maar wat is hiervan waar?

Wat doen antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die de huid kunnen beschermen tegen ‘vrije radicalen’. Hier komt scheikunde om de hoek kijken. Ik zal het kort uit proberen te leggen.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn moleculen die een negatief geladen deeltje (electron) missen. Ze zijn hierdoor instabiel. Om stabiel te worden, ‘stelen’ deze vrije radicalen electronen van andere belangrijke moleculen in de huid, zoals DNA, vetten en eiwitten. Hierdoor ontstaat schade aan deze moleculen en dus huidveroudering.

Vrije radicalen kunnen ontstaan door UV-straling (zon), roken maar ook door normale processen in de huid.

Natuurlijke antioxidanten

In de huid komen van nature meerdere antioxidanten voor, waaronder vitamine C, vitamine E, en co-enzym Q10. Deze antioxidanten maken vrije radialen onschadelijk door electronen aan te leveren. Ze beschermen zo andere moleculen tegen het ‘stelen’ van electronen. Antioxidanten zijn dus een belangrijk onderdeel van de natuurlijke bescherming van de huid. Naast hun beschermende effect tegen vrije radicalen, werken sommige antioxidanten ook ontstekingsremmend en kunnen ze pigmentvlekjes verminderen.

Bij veroudering neemt het aantal natuurlijke antioxidanten helaas af, waardoor vrije radicalen weer vrij spel hebben. Er ontstaat zo steeds meer huidschade. Dit wordt zichtbaar door verslapping van de huid, rimpels, een valere tint en pigmentvlekjes.

Antioxidanten in huidverzorgingsproducten

Door het wegvangen van vrije radicalen kunnen antioxidanten theoretisch gezien beschermen tegen huidveroudering. Sommige merken claimen echter dat hun producten met antioxidanten ook bestaande rimpels verminderen. Dit is in de meeste gevallen overdreven. Verwacht hier dus niet te veel van.

Antioxidanten bescherming tegen huidveroudering, waaronder verslapping van de huid. Het effect tegen bestaande rimpels is verwaarloosbaar. Onderzoek ook welk huidtype jij hebt.

Verder zijn er heel veel verschillende soorten antioxidanten op de markt, in diverse soorten producten. Als een product aangeeft antioxidanten te bevatten is het belangrijk om allereerst te kijken om welke antioxidanten het gaat.

Daarnaast moet het antioxidant ook nog eens ‘biologisch actief’ zijn. Dit betekent dat het aangebrachte antioxidant eerst in de huid moet worden opgenomen en vervolgens lang genoeg -in zijn werkzame vorm- aanwezig moet blijven, om effect te kunnen hebben. Dit is van veel dingen afhankelijk, waaronder het type antioxidant, de basis van het product waarin het is opgelost, de verpakking van het product en de zuurtegraad (Ph-waarde) van het product.

Het vinden van een product met werkzame antioxidanten is niet gemakkelijk! Je moet o.a. letten op soort, concentratie, type basis (crème of vloeibaar) en manier van verpakking.

De meest bekende antioxidanten (die je momenteel veel terugziet in producten) zijn vitamine C (ascorbinezuur) en vitamine E (alfa-tocoferol). Andere bekende antioxidanten zijn onder andere: ferulinezuur en co-enzym Q10.

Ben je op zoek naar producten met Vitamine C of E? Dit zijn twee serums die je kunt proberen. Let er goed op dat je de ampullen donker en liefst koel bewaart!

Ferulic CE van Skinceuticals bevat een combinatie van 15% pure vitamine C, 1% vitamine E en 0,5% ferulinezuur. Het is een vrij prijzig product maar claimt wel 72 uur te werken. Je hebt niet veel nodig. n

Vichy peptide-C anti-aging ampullen. Een verpakking bevat 30 ampullen met 10% vitamine C en hyaluronzuur (hydraterend). Met 1 ampul kun je 2x doen. Doordat het in aparte doses wordt verpakt word de stabiliteit van de vitamine C verbeterd.

Deel dit artikel: