Schade door vrije radicalen
Eerst is het belangrijk terug te gaan naar het verhaal over hoe huidschade door onder andere straling wordt veroorzaakt. Vrije radicalen spelen hierbij een belangrijke rol. Deze schadelijke deeltjes kunnen onder andere ontstaan door UV-straling (zon), door roken, door luchtvervuiling en door allerlei normale processen in de huid. Recente studies geven aanwijzingen dat ook blauw licht dit soort vrije radicalen kan vrijmaken.
Blauw licht
Blauw licht bestaat uit straling in het zichtbare licht spectrum met een golflengte tussen de 476–495 nm. Van de zichtbare kleuren zit deze kleur het dichtst tegen de UV straling aan. Dit kun je zien in het plaatje.
Blauw licht wordt uitgestraald door de zon maar ook door LED-lichtbronnen en beeldschermen. Doordat mensen steeds meer blootgesteld worden aan beeldschermen, ook ’s nachts, ligt blauw licht nu onder de ‘huidgevaar loep’. De effecten van langdurige of herhaalde blootstelling van blauw licht op de huid zijn echter nog niet volledig bekend. Toch zou ik het alvast in perspectief willen plaatsen. In vergelijking met UV straling is blauw licht namelijk van een totaal andere orde. De intensiteit van blauw licht is veel lager dan die van UV-straling en de schade die blauw licht aan de huid kan maken is in vergelijking met UV-straling dus ook te verwaarlozen. Kortom ik maak me er als dermatoloog op dit moment niet druk over.
Blauw licht filter
Wil je toch extra beschermd zijn? Dan kun je een zonnebrandproduct gebruiken met een blauw licht filter. Minerale zonnebrand producten (bv zinkoxide) geven hier bijvoorbeeld bescherming tegen. Ook kun je je telefoon en computer instellen op blauw licht filter. Het beeld wordt dan meer oranje van kleur. Dit schijnt ook beter te zijn voor je nachtrust…
Podcast
Radio 1 interviewde dokter Halk over dit onderwerp. Luister hier het podcast fragment.