Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Borstverkleining met liposuctie: verloop behandeling, herstel en resultaat

Als je een borstverkleining met liposuctie overweegt willen we je bij Lipology Clinic graag uitgebreid informeren. Hier vertellen we je meer over de voorbereiding, de behandeldag zelf, de herstel periode, de risico's en de te verwachten resultaten van een borstverkleining in onze kliniek.

Borstverkleining zonder littekens met tumescente liposcutie

> Lees hier meer informatie over deze methode van borstverkleining en de verschillen met een klassieke (chirurgische) borstverkleining.

Voorafgaand aan de behandeling

Tijdens een intake gesprek zal de arts alle details van de behandeling en je verwachtingen uitgebreid met je doornemen. Als je voor een behandeling kiest zullen we röntgenfoto’s van je borsten laten maken (mammogram). Dit doen we om te controleren of er geen kwaadaardig weefsel aanwezig is. Helaas kunnen röntgenfoto’s niet worden gebruikt om de hoeveelheid vet in de borsten te beoordelen.

De liposuctie

Op de dag van de behandeling zal ons vaste team je verwelkomen. We zullen enkele controles uitvoeren en foto’s maken. Daarna tekent de arts de borsten zorgvuldig af.

Vervolgens ga je comfortabel liggen op onze behandelbank en wordt de tumescente vloeistof met een verdovingsmiddel (ongeveer evenveel als het borstvolume) heel langzaam met heel subtiele naaldjes ingespoten. Hierna volgt een rustpauze van minimaal een half uur maar soms langer, waarin de vloeistof zich verder verdeelt tussen de vetcellen en de verdoving inwerkt. Daarna kan het vet worden weggezogen. Wij gebruiken hierbij een dunne, stompe zuignaald (canule), die aan een trillend handvat vastzit. Door het trillen glijdt de arts heel soepel door het weefsel heen. Hierdoor kan het vet gemakkelijker worden losgetrild tussen het klierweefsel zonder dat dit wordt beschadigd.

Om de canule in te brengen, maakt de arts enkele kleine sneetjes in de huid. Deze sneetjes zijn zo klein dat ze niet gehecht hoeven te worden maar vanzelf genezen. Bovendien worden de meeste sneetjes in de borstplooi gemaakt, zodat ze niet opvallen. Als de liposuctie klaar is zie je het verwijderde vet, indien gewenst, in de opvangbakken zitten. Je kunt dan pas goed zien hoeveel vet er precies is verwijderd. Van te voren is dit niet exact te voorspellen. Over het algemeen kan het volume van de borst met zo’n 30%-50% verminderd worden (soms wat meer, soms wat minder).

Hierna gaan de verpleegkundigen je inpakken in verbandmateriaal met daaroverheen een druk-BH. Dit is nodig, want er gaat nog vocht lekken uit de sneetjes (drainage). Als je helemaal ingepakt bent krijg je nog lekker wat te eten en drinken. De arts zal nog met je praten over de behandeling en over het ‘ontslag’. Je krijgt een brief mee met daarop alle informatie over wat we hebben gedaan en onze contactgegevens. Je krijgt het persoonlijke nummer van zowel de arts als de verpleegkundige mee. Wij vinden het belangrijk dat je weet dat je ons altijd direct kunt bereiken als dat nodig is!

Na de behandeling

De eerste twee weken na de ingreep is het belangrijk dat er druk wordt uitgeoefend op de borsten. De druk zorgt ervoor dat het opgehoopte vocht in de borsten sneller wordt afgevoerd. Dit bevordert het herstel. Bovendien voelt het veel prettiger en zorgt het dat er minder blauwe plekken ontstaan. Tot en met 3 dagen na de behandeling draag je zowel de BH als de band dag en nacht. Daarna kun je overgaan tot het dragen van alleen de BH, dag en nacht tot 14 dagen na de behandeling. Een sport-bh voldoet dan meestal ook.

Het herstel

Het herstel na deze ingreep is zeer snel. Na 24 uur kun je douchen en het verband materiaal verwijderen. Zo nodig kun je de lekkende wondjes nog afdekken met bijvoorbeeld een stukje verbandmateriaal wat je van ons meekrijgt. De meeste vrouwen kunnen na vier dagen hun werkzaamheden weer opstarten. De borsten zullen in de periode na de ingreep wel weer iets gaan opzwellen.

Na twee tot vier maanden is de zwelling een stuk verminderd of verdwenen. Het kan zijn dat de borsten na de behandeling anders aanvoelen. Dat komt doordat de verhouding klierweefsel-vetweefsel is veranderd. Klierweefsel voelt nu eenmaal anders (wat vaster) aan dan vet. Binnen een paar maanden zullen deze ‘bobbels’ minder worden en uiteindelijk verdwijnen. Het uiteindelijke resultaat controleren we na zo’n 4 maanden. Als je eerder vragen hebt ben je natuurlijk altijd welkom voor een tussentijdse controle.

Het resultaat

In de eerste weken na de ingreep zal het lichaam volop bezig zijn met het herstel. Je kunt in deze periode nog vocht vast houden en blauwe plekken hebben in het behandelde gebied. Het eindresultaat zal ongeveer na 3 maanden langzaam zichtbaar worden. De verwijderde vetcellen kunnen niet meer terugkomen. De winst die je behaalt is dus blijvend! Het volume van de borst kan over het algemeen met zo’n 30%-50% verminderd worden (soms wat meer, soms wat minder). De borsten en tepels houden hun natuurlijke vorm en er ontstaan geen grote littekens. Ook kun je (indien van toepassing) nog borstvoeding geven na deze behandeling.

Liftend effect van tumescente liposuctie

Een veel gestelde vraag is of de borsten niet gaan hangen na liposuctie. De huid is dan immers niet meer zo ‘gevuld’ als vroeger. Het tegendeel is waar! Door een borstverkleining met tumescente liposuctie gaan de borsten zeker niet meer hangen dan voor de ingreep maar worden ze zelfs gelift! Deze lift is te danken aan het verminderde gewicht van de borsten, het samentrekken van het bindweefsel na de ingreep en de elastische eigenschappen van het steunweefsel in de borsten. Ook de omvang van de tepels trekt netjes mee terug.

Beperkingen

De textuur en oneffenheden van de huid kunnen we niet verbeteren met liposuctie. Ook asymmetrie in lichaamsbouw kunnen we natuurlijk niet veranderen. Aangezien het vetpercentage in de borsten varieert, is het percentage borstweefsel dat verwijderd kan worden wisselend. Deze techniek is daarom minder geschikt voor vrouwen die de absolute zekerheid willen dat de borsten met meer dan 50% worden verkleind. Ook voor vrouwen met zeer sterk hangende borsten van wie de borsten voornamelijk uit klierweefsel bestaan in plaats van vetweefsel is deze behandeling minder effectief. We zullen dit alles uitgebreid met je bespreken tijdens een informatiegesprek.

Meer lezen? Bekijk dan de veelgestelde vragen omtrent tumescente liposuctie of lees meer over buik liposuctie.

Deel dit artikel: