Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Liposuctie bij
lipoedeem.

De enige manier om lipoedeem vet te verwijderen is liposuctie. Maar let op: niet alle vormen van liposuctie zijn geschikt voor de behandeling van lipoedeem!

Traditionele liposucties (meestal onder narcose) beschadigen de lymfevaten. Hierdoor kan het lipoedeem zelfs verergeren! Ook liposuctie met laser, ultrasound of radiofrequentie zijn hierom ongeschikt voor lipoedeem.

Er is één specifieke ‘lymfe-sparende’ liposuctie techniek die deze nadelen niet heeft en wordt aanbevolen bij de behandeling van lipoedeem: Tumescente Liposuctie.

Wij zijn 100% gespecialiseerd in deze behandeling.

Tumescente liposuctie
bij lipoedeem.

Tumescente liposuctie; veilig lipoedeem vet verwijderen onder plaatselijke verdoving

Tumescente liposuctie is een heel geavanceerde techniek, die geheel onder alleen plaatselijke verdoving plaatsvindt. Er wordt hierbij heel veel vloeistof met verdoving (tumescente vloeistof) in het behandelgebied ingespoten, waardoor het vet helemaal stevig wordt (tumescent). Zo kan het vet makkelijker, mooier en met minder weefselschade (lymfe sparend) worden verwijderd dan bij traditionele liposuctie behandelingen.

Lipoedeem herkennen
Lipology Clinic kliniek locatie

Dit zeggen
onze cliënten.

0/5

“Afgelopen jaar heeft dokter Halk lipodeem bij mij geconstateerd. Zij heeft mij een heel mooi behandelplan voorgesteld en ik ben super tevreden met het resultaat!”

Zorgkaart

Redenen om voor Lipology Clinic te kiezen!

Bij Lipology Clinic behandelen we alle mogelijke gebieden waar liposuctie gewenst kan zijn.

Onze artsen.

Relevante artikelen.
Veel gestelde
vragen.

Liposuctie, liposculptuur of liposculpture is een behandeling waarbij overtollig vet met een dunne zuigbuis (canule) wordt verwijderd. Liposuctie is geen oplossing om af te vallen, maar een contour verbetermethode.

Liposuctie kan bijna op elk lichaamsgebied worden toegepast.

Denk bijvoorbeeld aan de buik, heupen, taille, rug, love handles, zadeltassen, billen, armen, dijen, onderbenen, onderkin, hals en borsten. Bij Lipology Clinic behandelen we alle mogelijke gebieden.

Tumescente liposuctie is een geavanceerde techniek, die geheel onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. Er wordt hierbij heel veel vloeistof met verdoving in het te behandelen gebied ingespoten, waardoor het vetweefsel stevig wordt en het vet als het ware verweekt. Hierdoor kan het vet veiliger, makkelijker, mooier en met minder weefselschade worden verwijderd. Om de behandeling nog meer te verfijnen gebruiken we bij Lipology dunne trillende (vibrerende) zuigbuisjes (canules).

Tumescente liposuctie heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele liposuctie. 

Veiligste techniek1:
Mede doordat de behandeling onder alléén plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd is de kans op ernstige lichamelijke complicaties vrijwel nul (in ons team in > 5000 behandelingen nog niet voorgekomen).

Mooiere resultaten (sculpting):
De tumescente vloeistof vergroot en egaliseert het behandelgebied, waardoor de arts veel preciezer kan werken. Ook kunnen patiënten door de plaatselijke verdoving tijdens de behandeling van houding wisselen. Hierdoor kunnen mooiere, egalere resultaten worden bereikt.

Sneller herstel:
Doordat er minder schade wordt toegebracht aan het weefsel en alleen plaatselijk wordt verdoofd, is het herstel na tumescente liposuctie over het algemeen sneller en minder pijnlijk. Patiënten kunnen dezelfde dag naar huis en hun dagelijkse activiteiten binnen enkele dagen weer opstarten.

Liftend effect/ huidverstrakking:
door de ingespoten vloeistof en het gebruik van dunne trillende canules wordt de verbinding van de huid aan de spier niet beschadigd. Hierdoor kan de huid niet zakken. Bovendien wordt het weefsel geactiveerd waardoor de huid nog extra samentrekt (lift).

Een huidcorrectie is bij tumescente liposuctie dan ook zelden nodig.

1.Safety Studies in the Field of Liposuction: A Systematic Review Halk AB, Habbema L. Genders, R.E., Hanke C.W. Dermatol Surg. 2019 Feb;45(2):171-182.

Om een liposuctie pijnloos uit te kunnen voeren is natuurlijk verdoving nodig. Hier zijn verschillende methodes voor. Zo kun je volledige narcose gaan, een ruggenprik of verdoving via een infuus krijgen, of alleen plaatselijk worden verdoofd (lokale verdoving).

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een liposuctie behandeling onder narcose grotere risico’s dan alleen lokale verdoving (1).

Anders gezegd: hoe wakkerder en mobieler de patiënt tijdens de behandeling, hoe veiliger. Daarbij krijg je ook mooiere resultaten als een patiënt mobiel is en tijdens de behandeling verschillende houdingen aan kan nemen.

Bij Lipology Clinic kiezen we onder andere daarom heel bewust voor de geavanceerde tumescente liposuctie methode; waarbij het vet verwijderd wordt onder alléén plaatselijke verdoving.

1. Halk AB, Habbema L, Genders RE, Hanke CW. Safety Studies in the Field of Liposuction: A Systematic Review. Dermatol Surg. 2019 Jan 28

Tegenwoordig worden er ook nieuwe technologieën en apparaten gebruikt om de resultaten van de liposuctie te verbeteren. Voorbeelden zijn ultrasound- assisted liposuctie, laser-, water jet-, en power- assisted liposuctie. Deze technieken worden vaak gepromoot als vernieuwend met grote voordelen, maar zijn deze beloftes reëel en bewezen?  En wat zijn de risico’s van deze technieken?

Eerlijke informatie over de voor- en nadelen van extra technologieën bij liposuctie en waarom Lipology Clinic alleen gebruik maakt van vibrerende micro canules lees je hier.

Doordat de behandeling onder alléén lokale verdoving wordt uitgevoerd zijn de voorwaarden om voor de behandeling in aanmerking te komen iets minder streng dan bij liposuctie onder narcose.

Ook mensen met een BMI van boven de 30 kunnen in sommige gevallen dus onder lokale anesthesie wel behandeld worden. Dit hangt af van de verdere conditie. Ook moet de behandeling te combineren zijn met eventueel gebruikte medicatie en medische voorgeschiedenis.

Het is wel belangrijk het doel van liposuctie voor ogen te houden. Liposuctie is gericht op het vormgeven en verbeteren van de lichaamscontouren en niet op gewichtsverlies.

Liposuctie is het meest effectief bij personen die al dicht bij hun ideale gewicht zijn, maar specifieke probleemgebieden willen aanpakken.

Tegenwoordig worden er vele behandelingen aangeboden om, zonder liposuctie, het vet te doen ‘oplossen’ ook wel lipolyse genoemd.

Voorbeelden zijn:

 • Cryolipolyse (het bevriezen van vetcellen door een koude applicator op de huid)
 • Ultrasone lipolyse (het ‘verpulveren’ van vetcellen met geluidsgolven die door een handstuk op de huid worden uitgezonden)
 • Lipolyse door injecties (het oplossen van vet door injectie van een chemisch stofje onder de huid)
 • Laser lipolyse (het wegsmelten van vetcellen met een laserstraal onder de huid)

 

De resultaten van al deze behandelingen zijn veel minder spectaculair dan van liposuctie. Ze zijn dus alleen geschikt voor heel kleine vetophopingen.

Ook deze behandelingen hebben risico’s!

Lees hier meer over alternatieven voor liposuctie

In principe is er geen leeftijdsgrens voor tumescente liposuctie. Als je gezond bent is er geen enkele reden waarom je je zou moeten neerleggen bij belemmeringen door een lichaam wat niet bij je past!

Als je medicatie gebruikt of onder behandeling, dan zullen wij meestal eerst contact opnemen met de behandeld specialist. Veiligheid staat voorop!

 

Natuurlijk kan het zijn dat het terugtrekken van de huid wat minder spectaculair zal zijn dan bij jonge vrouwen. Ook op leeftijd trekt de huid echter vaak nog een heleboel terug. Dit wordt tijdens een consult goed besproken. We hebben diverse foto’s om een beeld te kunnen geven van wat je kunt verwachten.

Als je je bij verschillende artsen/klinieken aan het oriënteren bent, dan zijn dit vragen die je aan de arts kunt stellen om te achterhalen of je met de échte tumescente en dus meest geavanceerde behandeling te maken hebt:

 • Wordt er écht alléén gebruik gemaakt de plaatselijke verdoving die in de tumescente vloeistof zit?
 • Dus géén narcose, ruggenprik of verdoving via spuitjes of infuus?
 • Gaat het inspuiten van de vloeistof langzaam (bijv. 30 min, vaak langer)?
 • Worden er véle liters vloeistof gebruikt?
 • Laten jullie de vloeistof na het inspuiten langdurig inwerken (i.i.g. 30 min tot langer dan een uur)?
 • Wordt er gebruik gemaakt van dunne, stompe (evt. trillende) canules om het vet mee weg te zuigen?
 • Dus géén scherpe canules, of andere apparaten die het vetweefsel beschadigen?

 

Let ook op de opleiding en ervaring van de arts!

Op de dag van de behandeling word je door ons vaste team ontvangen. Hierna doen we enkele controles (bloeddrukmeting, gewicht, etc.) en tekent de arts het te behandelen gebied nauwkeurig af. Daarna wordt een grote hoeveelheid vloeistof met een verdovingsmiddel heel langzaam met heel subtiele naaldjes ingespoten. Dit duurt meestal ongeveer 1 uur. Hierna volgt een rustpauze van minimaal een half uur maar vaak langer, waarin de vloeistof zich verder verdeelt tussen de vetcellen. Daarna kan het vet worden weggezogen. Wij gebruiken hierbij een subtiele trillende zuignaald. Tijdens de behandeling vragen we je regelmatig om in een andere houding te draaien, zodat we het vet zo gelijkmatig mogelijk kunnen weghalen.

Ook zul je af en toe even moeten gaan staan. Dat geeft een andere vetverdeling dan wanneer je ligt. Hierdoor kan de arts het resultaat zo nauwkeurig mogelijk beoordelen. We gaan door met perfectioneren totdat we helemaal tevreden zijn en nemen hiervoor alle tijd die nodig is.

Ondanks dat tumescente liposuctie een heel veilige behandeling is, kunnen er altijd bijwerkingen ontstaan. De meeste mogelijke bijwerkingen zijn tijdelijk (zwelling, blauwe plekken, veranderd gevoel van de huid, jeuk, bijwerkingen door het gebruikte antibioticum of verdovingsmiddel). Infecties komen zeer zelden voor, ook doordat wij op de dag voor de behandeling starten met een korte antibioticumkuur.

Tijdens het informatiegesprek zullen alle bijwerkingen en risico’s nog eens uitvoerig met je worden besproken.

Nee, niet bij tumescente liposuctie met trillende dunne afzuig canules, zoals toegepast bij Lipology Clinic. Één van de grote voordelen deze liposuctie techniek is namelijk dat er huidverstrakking optreedt. Een huidcorrectie is dan ook zelden nodig.

Hoeveel de huid kan terugtrekken is afhankelijk van de situatie voor de behandeling. Dit wordt tijdens een consult uitgebreid met je besproken.

Dat het vet na liposuctie op andere plaatsen terugkomt is iets wat in de wandelgangen veel gezegd wordt. Het is een heel interessante vraag, die niet in een paar zinnen te beantwoorden is.

Heel kort is het antwoord: als mensen na de behandeling stabiel op gewicht blijven, dan zien we in de praktijk geen aanwijzingen dat liposuctie leidt tot duidelijke vettoename op andere plekken.

Lees hier een uitgebreide uitleg over vetverdeling na liposuctie

Na de liposuctie zal het behandelde gebied gezwollen zijn. Eerst door de verdovingsvloeistof en later door wondvocht. Het grootste gedeelte van deze zwelling verdwijnt in de eerste weken na de behandeling. Om dit genezingsproces te ondersteunen is het heel belangrijk dat je gedurende 2 weken dag en nacht een drukpak draagt, dat je van ons meekrijgt.

Er ontstaat bij tumescente liposuctie geen blijvende schade aan het bloed- of lymfevaten. Uiteindelijk zal het extra vocht dus ook weer verdwijnen. Dit maakt tumescente liposuctie ook geschikt voor lipoedeem. 

Na de ingreep wordt het behandelde gebied verpakt in verbandmateriaal met een drukpak er over.

Na 24 uur kun je lekker douchen en het verband materiaal verwijderen.

Het drukpak draag je vervolgens gedurende minimaal 2 weken dag en nacht. Dit pak is goed onder de kleding te dragen.

Dit is anders dan de 6 weken die gewoonlijk bij traditionele liposuctie methodes wordt voorgeschreven. De reden hiervoor is de minimale weefselschade dit bij tumescente liposuctie. Sommige mensen vinden het prettig om het pak bv. overdag wat langer door te dragen. Dat is geen enkel probleem. Je kunt eventueel ook een extra pakje bij ons aanschaffen.

Na de liposuctie zal het behandelde gebied gezwollen zijn door (wond)vocht. Je draagt hierom gedurende 2 weken dag en nacht een drukpak.

Door op een bepaalde manier te masseren (manuele lymfedrainage) kan het lichaam (lymfesysteem) extra worden gestimuleerd om dit vocht af te drijven. Ook kan massage het wondgebied verzachten door verklevingen, die horen bij normaal wondherstel, los te maken.

Je zou dus, om het herstel te prettiger te laten verlopen, kunnen kiezen voor massage na de liposuctie. Dit start dan 1 of 2 weken na de liposuctie, als de ergste gevoeligheid weggetrokken is.

Ons advies is om dit te laten doen bij een gespecialiseerd ‘oedeemtherapeut’. Waar wij er veel van kennen om je naar door te verwijzen.

Een misverstand is dat massage na liposuctie belangrijk is voor het eindresultaat. Dat is niet zo!

Kortom: doe aan massage als je dat prettig vindt, maar het dragen van het drukpak met voldoende beweging is ruim voldoende voor goed wondherstel. 

Wanneer je weer kan werken hangt van het type werk af en van hoe snel je je weer fit genoeg voelt. Kantoorwerk kan bijv. meestal al na enkele dagen prima worden hervat. Zwaar lichamelijk werk heeft vaak wat meer tijd nodig. Je kunt door te veel te doen niet echt dingen kapot maken maar het lichaam zal je wel terugfluiten. Luisteren naar je lichaam is dus het advies.

Een veel gestelde vraag is hoeveel kilo vet er wordt verwijderd en of je dit terugziet op de weegschaal.

Het korte antwoord is: liposuctie is geen afvalmethode maar een contour verbetermethode.

We kunnen van tevoren dus ook niet goed voorspellen hoeveel liter (we rekenen niet in kilo’s maar in (mili)liters) vet er verwijderd zal worden. Dit verschilt enorm per individu en behandelgebied. Wij halen zo veel mogelijk weg, binnen de grenzen van wat medisch mogelijk en cosmetisch fraai is.

Tijdens het herstelproces is er eerst nog wat meer weefselvocht aanwezig en vervolgens zoekt het lichaam naar een nieuwe balans. Als er een héleboel vet is verwijderd en je heel nauwlettend je voeding in de gaten houdt, dan zul je na enkele weken tot maanden mogelijk een verschil op de weegschaal kunnen zien.

Afvallen moet nogmaals niet het doel zijn van een liposuctie behandeling!

De kosten van tumescente liposuctie variëren per behandelgebied. Denk aan tussen de 2500-6000 euro per behandeling. Wat er per behandeling kan worden gedaan is van meerdere dingen afhankelijk. Veiligheid staat bij ons voorop! Wij behandelen altijd symmetrisch (dus tweezijdig).

Dit zal tijdens een consult uitgebreid met je worden besproken.

Veel klinieken promoten hun behandeling door te stunten met prijzen. Er wordt daarbij vaak aangegeven dat er ‘efficiënt’ en ‘per zone’ wordt gewerkt, om de behandeling voor iedereen makkelijk toegankelijk te houden.

Lipology Clinic doet dit bewust niet.

Hoewel wij toegankelijkheid zeer belangrijk vinden en voor iedereen klaar staan, willen wij altijd de hoogste kwaliteit zorg bieden. Wij gaan voor veiligheid, effectiviteit en cosmetisch de mooiste resultaten. Wij nemen uitgebreid de tijd voor jou als individuele cliënt. Efficiëntie (lees: snel, onder narcose, ruggenprik of roesje, vaak kleine zones soms verspreid over het lichaam) is niet een van onze kernwaardes.

Dit begint al bij de voorbereiding en het geven van informatie. Een intake duurt bij ons minimaal een uur. Dit is nodig om alle uitleg te kunnen geven.

Wij werken met een heel team heel precies met de meest subtiele, geavanceerde tumescente liposuctie methode onder alleen plaatselijke verdoving. Deze behandeling kost veel tijd, hooggespecialiseerd personeel en het beste materiaal.

Ook zullen wij geen halve gebieden adviseren, omdat dit meestal niet de mooiste resultaten oplevert.

Tot slot: bij ons hoef je geen verborgen kosten te verwachten, bijvoorbeeld extra kosten voor een narcose die regelmatig niet duidelijk op websites vermeld staan!

Liposuctie valt niet onder verzekerde zorg en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Ook niet als er sprake is van lipoedeem, ondanks dat deze aandoening wel als ziekte erkent is.

Download de brochure

Laat jouw e-mailadres achter en download direct daarna de brochure over lipoedeem. Hierin vind je onder andere alles over de behandeling, de resultaten en de kosten.

Bekend uit de media