Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Cellulite: wat is het en wat helpt?

Heel veel vrouwen en in mindere mate mannen hebben last van een bobbelige huid, vooral bij de benen en billen. Dit wordt in de volksmond ook wel cellulitis genoemd.

Eigenlijk is dit een verwarrende benaming, want cellulitis betekent in medische taal ‘ontsteking van het onderhuidsweefsel’. Bedoeld wordt echter een sinaasappelhuid en dit is in geen geval een ontsteking maar een gevolg van hoe het onderhuids weefsel (de subcutis) anatomisch in elkaar zit. De subcutis bestaat voor het grootste gedeelte uit vet en bindweefsel. Ook zijn bloedvaten, lymfevaten en zenuwen aanwezig.

Onderhuids vet

Onderhuids vet ligt niet los onder de huid maar zit als het ware ingekapseld in bindweefsel. Dit bindweefsel zorgt ervoor dat de huid niet los om het lichaam hangt maar vast zit aan bijvoorbeeld spieren en gewrichten. Bindweefsel vormt een soort netstructuur waar het vet tussen ligt. Dit plaatje geeft een zeer vereenvoudigd beeld hiervan.

Als het vet onder de huid in omvang toeneemt, trekken de bindweefsel strengetjes kuiltjes in de huid. Dit wordt dan zichtbaar als sinaasappel huid.

Wat kun je doen aan cellulite?

Hoe veel cellulite je ziet, heeft vooral te maken met je vetverdeling. Onder andere geslacht, genen en hormonen spelen hierbij een rol. Hier is helaas niet veel aan te doen. Hieronder de meeste gehoorde oplossingen.

Afvallen

Alhoewel cellulite zeker erger kan worden door gewichtstoename en overgewicht komt het ook voor bij mensen met een gezond gewicht en zelfs hele dunne mensen. Afvallen kan de vetcellen onder de huid doen slinken, waardoor het minder zichtbaar wordt. Als je van nature echter vooral oppervlakkig onder de huid op billen en benen vet opslaat, dan lukt het meestal niet om er met diëten helemaal van af te komen.

Massage

Bindweefsel massages (zowel handmatig in een kliniek of door middel van allerlei apparaten) worden vaak genoemd als oplossing voer cellulite. Hier zit een kern van waarheid in. Massage kan het bindweefsel soepeler maken en stimuleert de doorbloeding en lymfe-afvloed. Hierdoor kan cellulite minder zichtbaar worden. Helaas zijn deze effecten altijd maar tijdelijk. De behandelingen moeten blijvend worden herhaald om het effect vast te houden. Dit kan een kostbare aangelegenheid worden. Bovendien zijn de behandelingen vaak pijnlijk en ontstaan er in het begin blauwe plekken.

Crèmes

Er zijn diverse crèmes op de markt die beloven cellulite te verminderen. Je leest bijvoorbeeld veel over cafeïne en retinol. Cafeïne zou vetcellen kapotmaken, retinol zou de huidstructuur verbeteren. Van geen enkele stof is echter bewezen dat die cellulite vermindert. Crèmes werken vooral oppervlakkig, terwijl de oorzaak dieper onder de huid zit. Er wordt veel geld verdiend aan dit soort crèmes. Als dermatoloog adviseer ik: geef er geen honderden euro’s aan uit.

Sporten

Sporten is gezond en kan helpen om het gewicht op peil te houden. Voor de zichtbaarheid van cellulite doen oefeningen echter weinig. Plaatselijk vet verbranden bestaat niet en bindweefsel valt niet te trainen. Wel kunnen spieren het lichaam natuurlijk een stevigere vorm geven.

Liposuctie

Bij liposuctie wordt vet onder de huid weggezogen. Als dit goed wordt gedaan, wordt er juist geen schade gemaakt aan het onderhuids bindweefsel. Het doet dan ook niets of maar heel weinig tegen cellulite.

Subcisie/operatief

Bij subcisie worden de bindweefselstrengetjes onder de huid losgesneden, waardoor het putje gladder wordt. Dit is eigenlijk de enige methode om cellulite écht te behandelen. Subcisie is al een heel oude methode. Tegenwoordig zijn er echter ook apparaten op de markt gebracht, zoals de Cellfina, waarin deze techniek in een nieuw jasje gestoken is. Hiermee kunnen gemakkelijker iets grotere oppervlaktes worden behandeld.

Meer weten over een Lipoom of Lipoedeem? Bekijk onze artikelen!

Deel dit artikel: