Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Lipoedeem: de overige behandeling

De behandeling van lipoedeem is niet gemakkelijk. Het is (nog) niet mogelijk om lipoedeem te genezen. Er worden wel steeds meer behandelingen aangeboden, die lang niet allemaal (bewezen) effectief zijn. Ook zijn niet alle opties voor iedere vrouw met lipoedeem relevant. Lipology Clinic geeft graag inzicht in mogelijkheden die voor jou zinvol zijn.

Herkennen van de diagnose

Stap 1 van de behandeling is het herkennen van de diagnose. Doordat lipoedeem nog niet heel bekend is, wordt de diagnose echter helaas vaak niet of te laat gesteld. Hierdoor krijgen vrouwen ten onrechte te horen dat ze ‘gewoon’ te dik zijn. Allerlei diëten worden aangeraden, die uiteraard nauwelijks effect hebben. Dit leidt tot demotivatie, jojoën, een verstoorde relatie met eten en soms ook psychische moeilijkheden. Wij zien veel lipoedeem patiënten die zich herkennen in deze negatieve spiraal en bang zijn voor hoe de toekomst er uit ziet.

> Twijfel je of je lipoedeem hebt? Lees hier hoe je lipoedeem kunt herkennen en wat de verschillen zijn met andere aandoeningen die erop kunnen lijken.

Het lipoedeem vet verwijderen door liposuctie

De enige manier om lipoedeem vet te verwijderen is liposuctie. Er is één specifieke ‘lymfe sparende’ liposuctie techniek die wordt aanbevolen bij de behandeling van lipoedeem: tumescente liposuctie. Lipology Clinic is 100% gespecialiseerd in deze behandeling.

> Lees hier meer over tumescente liposuctie.

 

De conservatieve behandeling

De niet chirurgische behandelingen en adviezen worden gezamenlijk de conservatieve behandeling van lipoedeem genoemd. Denk hierbij aan bewegingsprogramma’s, voedingsplannen, compressietherapie, oedeemtherapie, krachtopbouwende behandelingen, psychologische begeleiding en educatie over een gezonde leefstijl en het terugwinnen van de controle (zelfmanagement).

Niet alle behandelingen zijn bij iedere patiënt zinnig en toepasbaar. Er moet dus altijd gekeken worden naar de behoeftes de individuele patiënt om zo een behandelplan op maat op te stellen. De richtlijn lipoedeem geeft de volgende adviezen.

Gezonde leefstijl: gewicht, voeding en beweging

Veel lipoedeem patiënten gaan minder bewegen en ontwikkelen algeheel overgewicht. Hierdoor verergert vaak ook het lipoedeem, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

Het ontwikkelen en volhouden van een gezonde leefstijl met gezonde voeding en voldoende beweging is dus heel belangrijk. Het fijne hiervan is dat je dit zelfstandig kunt doen!

Vaak is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan. Ondersteuning van bijvoorbeeld een diëtist en/of fysiotherapeut kan dan heel zinvol zijn.

> Lees hier meer over voeding bij lipoedeem.

Compressie en massage

Soms is naast zwelling door het lipoedeem vet ook zwelling door vocht (oedeem) aanwezig. Vocht kan extra klachten geven zoals pijn, vermoeidheid en een zwaar gevoel in de benen.

Áls er sprake is van vocht dan kan het dragen van drukkleding (compressie) helpen. Voorbeelden zijn steunkousen, een panty of lipoedeem broek. Je kunt deze hulpmiddelen het best laten aanmeten. Bijvoorbeeld via een oedeemtherapeut.

Ook het stimuleren van lymfeafvloed door oefeningen en handgrepen (massage of manuele lymfedrainage) kan bij aanwezig vocht verlichtend werken. Een oedeemtherapeut kan je hiermee helpen.

> Lees hier meer over compressie en massage (oedeemtherapie) bij lipoedeem.

Sport en krachttraining

Verder weten we dat bij lipoedeem vaak ook krachtverlies optreedt. Dit kun je bijvoorbeeld merken bij het traplopen. Het doen van krachtoefeningen wordt daarom ook aanbevolen. Eventueel ondersteund door een fysiotherapeut of trainer.

Psychische hulp

Lipoedeem en de bijhorende klachten kunnen mentaal en psychisch zwaar zijn. Als je daar last van hebt kan psychische begeleiding bijvoorbeeld door een psycholoog heel zinvol zijn.

Deel dit artikel: