Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Lipoedeem types: waar zit lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening waarbij er plaatselijk vetophopingen ontstaan. Dit vet is vaak pijnlijk en verdwijnt niet of nauwelijks door afvallen. Het lichaam raakt hierdoor uit verhouding met kenmerkend een slank bovenlijf en dikke ledematen; ook wel het ‘two body syndrome’ genoemd.

Op basis van waar het lipoedeem zit, worden er verschillende ’types lipoedeem’ onderscheiden. Voor voor de herkenning is het nuttig hier wat meer over te lezen. Het type zegt verder niets over de ernst van de klachten en/of het beloop van lipoedeem.

Types lipoedeem

Type I: Bovenlichaam

Bij Type I lipoedeem is het vetweefsel voornamelijk aanwezig op het bekken, de billen en de heupen. Dit wordt ook wel het ‘zadeltas-fenomeen’ genoemd.

Type II: Bovenbenen

Type II lipoedeem kenmerkt zich door overtollig vetweefsel van de billen tot aan de knieën. Hierbij ontstaan gevoelige vetophopingen aan de binnenkant en onder de knieën.

Type III: Onderlichaam

Vrouwen met Type III lipoedeem hebben vetafzettingen van de billen tot aan de enkels. Hierbij ontstaat een opvallende rand van vetweefsel rondom de enkels.

Type IV: Armen

Bij Type IV lipoedeem is het vetweefsel op de armen aangetast. Dit type komt weinig voor en wordt vaak gecombineerd met Type II of III lipoedeem.

Type V: Onderbenen (Zeldzaam)

Type V lipoedeem is zeldzaam, enkel de onderbenen zijn hierbij aangedaan.

 

Indeling volgens Schrader Herbst KL. Subcutaneous Adipose Tissue Diseases: Dercum Disease, Lipedema, Familial Multiple Lipomatosis, and Madelung Disease. [Updated 2019 Dec 14].

Lipoedeem op verschillende plekken

Vaak zijn combinaties van deze types aanwezig. Het meest voorkomende is bijvoorbeeld een combinatie van Type II en IV, of Type III en IV.

Lipoedeem kan dus op verschillende plekken van het lichaam zitten. Sommige vrouwen ervaren ook een rand pijnlijk vetweefsel op de onderbuik. Er is geen classificatie die alle mogelijkheden dekt. Het doen van goed lichamelijk onderzoek is dan ook belangrijk onderdeel bij het stellen van de diagnose lipoedeem en het maken van een behandelplan. LipologyClinic is een gespecialiseerde kliniek voor het herkennen van Lipoedeem.

Tijdens en consult zal goed gekeken worden of en waar bij jou lipoedeem weefsel aanwezig is. Maak hier een afspraak. 

Deel dit artikel: