Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Liposuctie met nieuwe technologieën

Tegenwoordig worden er bij liposucties nieuwe technologieën gebruikt, zoals laser-, ultrasound-, water jet- en mechanische trilling, met als doel een beter resultaat te krijgen. Het is heel belangrijk om hier kritisch op te zijn. Het kan namelijk lucratief zijn voor artsen om deze behandelingen (te) rooskleurig aan te prijzen. Daarnaast heeft elke extra toevoeging ook mogelijke risico’s. Hier lees je eerlijke informatie over de voor- en nadelen van de verschillende extra technologieën bij liposuctie.

Wat is de beste liposuctie techniek?

Als je je gaat oriënteren op een behandeling, zul je wellicht merken dat er verschillende soorten liposuctie worden aangeboden. Om voor de beste behandeling te kunnen kiezen is het belangrijk om je hierin te verdiepen. Verschillende technieken kunnen namelijk verschillen in bijvoorbeeld effectiviteit, cosmetisch resultaat, herstel en risico’s. Met alles wat er wordt aangeboden en de vaak verwarrende termen die daarbij gebruikt worden, is dit best een uitdaging. Wij proberen je daarbij te helpen.

Een van de verschillen tussen technieken is of er aanvullende technologieën worden gebruikt. Denk hierbij aan laser, water jet, ultrasound, radiofrequency, vibrerende canules. In dit artikel lees je eerlijke informatie over deze extra technologieën bij liposuctie en belichten we de eventuele voordelen en nadelen/risico’s die erbij horen.

> Meer over andere verschillen tussen liposuctie methodes lees je hier

Laser-assisted liposuctie:

Hierbij wordt laserenergie (warmte) gebruikt om vetcellen af te breken voordat ze worden weggezogen. Sommige studies vermoeden dat vet beter wordt weggezogen en dat de huid meer terugtrekt. Het wetenschappelijke bewijs hiervoor is nog heel mager. Risico’s van laser zijn onder andere huidverbranding, littekenvorming en ongewenste pigmentveranderingen.

Ultrasound-assisted liposuctie:

Hierbij wordt ultrasound (warmte door geluidsgolven) gebruikt om vetcellen ‘af te breken’ voordat ze worden weggezogen. Dit kan het makkelijker maken om het vet mooi weg te zuigen. Mogelijke bijwerkingen zijn huidbeschadiging en wondproblemen (seroom). Om de effectiviteit te bewijzen zijn nog meer studies nodig.

Water jet-assisted liposuctie:

Hierbij wordt een waterstraal gebruikt om vetcellen los te maken. Deze techniek geeft waarschijnlijk minder weefselschade dan de methodes met warmte, maar het effect is nog niet duidelijk aangetoond. Risico’s zijn vochtophoping en weefselbeschadiging.

Power-assisted liposuctie:

Deze techniek maakt gebruik van trillende (vibrerende) canules om makkelijker door het weefsel te glijden en los te maken. Dit maakt het verwijderen van het vet makkelijker en geeft minder schade. De wetenschappelijke onderbouwing van deze voordelen is nog beperkt. Risico’s zijn onder andere onregelmatige vetverwijdering en weefselbeschadiging.

Conclusie:

Hoewel sommige nieuwe technologieën veelbelovend lijken, is er nog weinig wetenschappelijk bewijs over de resultaten. Mogelijke extra risico’s zijn onder andere huidverbranding, vochtophoping, weefselbeschadiging en littekenvorming.

De onderliggende liposuctie methode die wordt gebruikt en de deskundigheid van de arts blijven hiermee dus heel belangrijke factoren om mee te nemen bij het maken van je keuze, zo niet de belangrijkste (1)!!!

Tumescente liposuctie met vibrerende micro canules

Bij Lipology Clinic kiezen we heel bewust voor de Tumescente Liposuctie methode. Wij maken aanvullend gebruik van vibrerende dunne canules (power-assisted liposuctie). Deze methode is ontwikkeld door dermatoloog Jeffrey Klein (USA) en later in Nederland doorontwikkeld door dermatoloog drs. Loek Habbema, die o.a. de trillende canules toevoegde. Het gebruik van de trillende canules heeft het aantal benodigde sneetjes verminderd en de behandeling verfijnd.

Waarom Lipology Clinic?

Dokter Halk, dermatoloog en oprichter van Lipology Clinic, is door drs. Habbema persoonlijk opgeleid. Ze heeft inmiddels internationaal erkende expertise opgebouwd. Zo heeft ze gepubliceerd over de veiligheid van liposuctie technieken (1). Ook is ze medeauteur van de leidraad tumescente liposuctie van de Nederlandse vereniging voor dermatologie (2), waarin o.a. de veiligheidsnormen omtrent deze behandeling staan vastgesteld. Ook in deze leidraad wordt inmiddels de voorkeur gegeven aan het gebruik van trillende dunne canules.

Bij Lipology Clinic weet je dus 100% zeker dat je met de meest geavanceerde behandeling en goed opgeleide specialisten te maken hebt. Er wordt bij ons voldaan aan alle geldende veiligheidsnormen.

Referenties

(1) Halk AB, Habbema L, Genders RE, Hanke CW. Safety Studies in the Field of Liposuction: A Systematic Review. Dermatol Surg. 2019 Jan 28.

(2) Leidraad Liposuctie onder tumescente lokale anesthesie – 2021, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Deel dit artikel: