Helaas bevatten de meeste reinigingsmiddelen echter potentieel schadelijke ingrediënten, zoals parfum, alcohol, zeep en zuren. Deze ingrediënten werken uitdrogend en zijn irriterend bij overmatig gebruik.
In mijn dermatologie praktijk zie vaak mensen die de huid (veel) te intensief reinigen. Dit verstoort de natuurlijke balans van de huid en kan daardoor juist huidproblemen veroorzaken of verergeren. In deze handleiding heb ik alles wat je moet weten over het reinigen van je gezicht op een rijtje gezet.
Tip 1: Doe het rustig aan
Het allerbelangrijkste is om voorzichtig te zijn met je huid. Je kunt een reiniger gebruiken of wassen met gewoon water. Soms is het voldoende om een met micellair water gedrenkt wattenschijfje te vegen. Denk er dan wel aan dat er geen reinigingsproduct op de huid achterblijft en spoel voor de zekerheid na met water. Gebruik niet dagelijks een scrub of exfoliatior om de huid te reinigen en vermijd producten met irriterende stoffen, zoals parfum of alcohol.
Tip 2: Welke reiniger je ook probeert, let op hoe je huid erop reageert
Er zijn een aantal voor de hand liggende tekenen dat het niet werkt voor jou. Voelt je gezicht glanzend, strak of droog aan na het reinigen? Of is je gezicht rood en trekkerig? Dan reinig je waarschijnlijk te hardnekkig en/of gebruik je een ongeschikt product.
Ook het kiezen van een geschikt reinigingsproduct draait om luisteren naar de behoeften van jouw huid.
Tip 3: Was je gezicht niet met heet water
Ongeacht welke reiniger je gebruikt: was je gezicht niet met heet water. Wanneer heet water je gezicht raakt, droogt dit je huid uit. Als je toch graag gloeiend hete douches neemt (ook voor het lichaam raad ik dat af), probeer het dan een tandje lager te zetten als je je gezicht wast. Of was je gezicht voor of na het douchen over de gootsteen met lauw water.
Tip 4: Vermijd zepen en producten met alcohol
Zepen en alcohol zijn ingrediënten die veelvuldig voorkomen in reinigingsproducten. Deze ingrediënten drogen de huid uit en zijn vooral voor veelvuldig gebruik ongeschikt.
Twee voorbeelden van reinigers met voordelen
Micellair water
Micellair water is een snelle, gemakkelijke en zachte manier om je gezicht te reinigen, make-up te verwijderen of op te frissen als je gezicht vettig aanvoelt. Het is een zeepvrije reiniger, gemaakt van oliemoleculen, micellen genaamd, gesuspendeerd in zacht water.
Het grootste voordeel van micellair water is het gebruiksgemak. Micellair water trekt vuil, overtollig talg en make-up uit je huid, alles in één stap. Je bevochtigt een wattenschijfje met het spul en veeg het over je hele gezicht om make-up te verwijderen en je huid in één stap te reinigen. Het voelt prettig dat je precies ziet wat voor vuil er op het wattenschijfje komt. Als je ziet dat nog niet al het vuil verwijderd is, kun je er nog een keer overheen gaan tot het gezicht schoon is.
Micellair water wordt ook verkocht in kant en klare doekjes en is verkrijgbaar voor verschillende huidtypes. Aan het gebruiksgemak (het niet afspoelen) kleeft ook het grootste nadeel van deze producten. Er blijft vaak toch wat van het product achter en dit kan de huid irriteren, vooral als het product geparfumeerd is. Ik adviseer dan ook even na te spoelen met lauw water om zeker te zijn dat het gezicht schoon van product is.
Olie
Reinigingsolie is een goede optie voor mensen met een droge huid maar ook voor mensen met een gevoelige huid, bijvoorbeeld bij acne of eczeem. Bepaalde oliën zijn namelijk super effectief in het reinigen van je huid zonder uit te drogen of irriteren.
Het klinkt misschien vreemd om vet (olie) te gebruiken om vet en vuiligheid te verwijderen, maar scheikundig is het eigenlijk heel logisch. Als de vuiligheden worden opgelost in olie, kun je ze gemakkelijk verwijderen met een (vochtig) watje. Naast de eeuwen oude basisoliën (zoals bijvoorbeeld Arganolie) bestaan er reinigende balsems en op olie gebaseerde reinigingsproducten.
Geschreven door Drs Halk & Dr Habbema