Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Alles over huidtype: wat is die van jou?

In de wetenschap worden er wel 16 huidtypes beschreven, gebaseerd op kenmerken zoals droogheid/vettigheid, gevoeligheid, pigmentatie en leeftijd.

Wat is een huidtype?

Ieder huidtype heeft eigen behoeftes. n​nOm het gemakkelijker te maken heb ik een indeling gemaakt van huidtypes en gevoeligheden die in de praktijk het meest voorkomen. Je zult jezelf waarschijnlijk in één of meerdere van deze groepen herkennen!

  • Gezonde (resistente) huid: onderverdeeld in de basis huidtypes:
    • (mild) droog normaal (mild) vet
  • Gevoelige huid:
    • Zeer droge, eczeem (gevoelige) huid Acne (gevoelige) huid Rosacea (gevoelige) huid

Ook pigmentatie (huidskleur) en leeftijd spelen een rol bij het ontdekken van je huidtype. Deze factoren zijn op alle bovengenoemde huidtypes van toepassing.

Hoe bepaal je je huidtype?

Om je huidtype te bepalen moet je jezelf een aantal vragen stellen:

  • Is je huid gevoelig voor irritatie en/of ontstekingen (bv. voor eczeem of acne)?
  • Hoe droog of vettig voelt je huid?
  • Hoe gepigmenteerd is je huid, verbrand je snel en/of heb je wel eens last van pigmentvlekken?
  • Zie je al tekenen van huidveroudering, zoals verslapping, fijne lijntjes of rimpels?

De gezonde (resistente) huid

Een gezonde huid heeft een goede bescherming tegen invloeden van buitenaf. Dit wordt ook wel resistent genoemd. Het belangrijkste kenmerk van een gezonde huid is dus dat je nauwelijks tot nooit last hebt van irritatie of ontstekingen. Een gezonde huid kan mild droog, normaal of vettig zijn. Dit ‘basis huidype’ is belangrijk bij het kiezen van de juiste basis van je huidverzorging.

Droge, normale of vette huid

Op deze manier kun je de droogte of vettigheid van je huid testen. Was je gezicht voorzichtig, wacht een uur en bekijk dan je huid in de spiegel.

  • Normaal: gladde huid, geen tekenen van droge plekken of glanzende olie
  • Vettig: gladde en glanzende huid, grotere poriën
  • Droog: droge plekken, strak gevoel
  • Combinatie: vette T-zone (neus, voorhoofd, evt kin), met een normaal tot droge huid overal elders

De gevoelige huid

Ongeveer 40% van de mensen geeft aan een gevoelige huid te hebben. Een gevoelige huid raakt snel verstoord en kan sneller gaan ontsteken door invloeden van buitenaf! Dit maakt het lastiger om de juiste huidverzorgingsproducten te vinden.n Stel jezelf de volgende vraag:

  • Raakt mijn huid snel geïrriteerd?

Is het antwoord ja? dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Er zijn meerder soorten gevoeligheid. Je kunt bijvoorbeeld (snel) last hebben van eczeem, allergieën, acne of rosacea. Let op! Alhoewel gevoeligheid voor een bepaald probleem strikt gezien geen basis huidtype is (ieder basis huidtype kan immers een gevoeligheid ontwikkelen) is het wel belangrijk om je huidverzorging erop aan te passen. Ik beschrijf deze huidtypes dan ook apart.

De eczeem gevoelige huid

Een eczeem gevoelige huid heeft een verminderde bescherming tegen invloeden van buitenaf. De huid voelt (zeer) droog en schraal aan, kan jeuken en is soms rood en schilferig. Dit huidtype is ook gevoelig voor huid irriterende verzorgingsproducten en contact allergieën.

De acne gevoelige huid

Bij acne ontstaan mee-eters, puistjes en soms ook onderhuidse ontstekingen. De acne huid is gevoelig voor invloeden van buitenaf en een verkeerde verzorging kan het probleem vergroten. Let op! Een huid met acne is niet persé ook een vette huid! Mensen met acne hebben zelf vaak als basis een droge huid, bv. door overmatig gebruik van verzorgingsproducten.

De rosacea gevoelige huid

Een rosacea gevoelige huid kenmerkt zich door roodheid en puistjes, zonder mee-eters. Dit huidtype is vaak wat droog en voelt soms prikkelig, branderig aan. Ook dit huidtype is extra gevoelig voor invloeden van buitenaf. De roodheid kan plotseling ‘opvlammen’, bijvoorbeeld na warmte, alcohol of inspanning.

De gecombineerde huid

Veel mensen hebben niet één huidtype maar een gecombineerde, gemengde, huid. De huid op de ene plek in je gezicht verschilt dan van de andere. Je hebt bijvoorbeeld een vette T-zone (voorhoofd, neus, evt. kin) maar een droge huid op je wangen of rond je ogen. Of je hebt puistjes op je voorhoofd maar eczeem rond je ogen. n​nVerder verandert je huid met de tijd. Het ene seizoen, week of zelfs dag kan de huid bijvoorbeeld droger, gevoeliger en/of bruiner zijn dan de andere. Meerdere factoren in je omgeving, lichaam en tijd spelen dus een rol.

Huidveroudering/leeftijd

Ieder huidtype veroudert, ongeacht het huidtype. Een verouderende huid wordt minder elastisch, krijgt rimpels en vaak ook pigmentvlekken. Hoe snel dit proces gaat, is afhankelijk van leefstijl en genen. Zo’n 80% van huidveroudering wordt veroorzaakt door externe factoren, vooral zon blootstelling! Sommige ingrediënten kunnen helpen bij het verminderen of beschermen tegen huidveroudering.

De rol van pigment

Hoe donkerder de huid, hoe meer pigment. Wat veel mensen niet weten is dat het belangrijk is om je huidverzorging hierop aan te passen. Een gepigmenteerde huid heeft sneller de neiging vlekkerig te worden als de huid beschadigt. Een lichte huid heeft weer meer de neiging te verbranden en op den duur zelfs huidkanker te ontwikkelen. Vooral voor een donkere huid is het dus belangrijk voorzichtig te zijn met ’irriterende ingrediënten’. Zonbescherming is zowel voor de lichte als gepigmenteerde huid heel belangrijk.

De kinderhuid

De kinderhuid is nog volop in ontwikkeling en dus vatbaarder voor de agressieve invloeden van buitenaf, waaronder mogelijk irriterende ingrediënten en de zon.

Je kent je huidtype, wat nu?

Door te leren wat jouw huid nodig heeft, kun je beter inschatten of een product voor jou geschikt is. De effecten van een product zijn helaas echter niet altijd voorspelbaar. Misleidende productetiketten kunnen roet in het eten gooien. Een productlabel kan bijvoorbeeld zeggen dat het ‘voor een droge huid’ of ‘voor een gevoelige huid’ is, terwijl er ingrediënten in zitten die de huid kunnen irriteren. Er achter komen wat het beste voor jou werkt is soms vallen en opstaan.

Deel dit artikel: