Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

De functie van poriën: over het openen en ademen van je huid…

Poriën zijn kleine openingen aan de oppervlakte van je huid. Ze zijn overal op onze huid aanwezig, behalve op onze handpalmen en voetzolen.

Hun belangrijkste functie is het vrijgeven van talg (huidvet) en zweet. Het talg dat via de poriën naar de oppervlakte van de huid komt versterkt de huidbarrière en zorgt ervoor dat de huid soepel en gehydrateerd blijft. Het zijn dus niet een soort longen van de huid waarmee de huid ademt of voedingsstoffen opneemt!

Poriën fungeren niet als een soort longen van de huid!

Hitte en stoom

Het is een veel gehoord verhaal dat hitte en stoom de poriën open zet, zodat de huid ‘goed kan ademen’ en vuil uit de huid kan stromen. Maar dit is in principe onzin. Er zitten helemaal geen spierstructuren in poriën.

Poriën kunnen zichzelf niet openen of sluiten!

Wel kan hitte en stoom er voor zorgen dat talg en opgehoopt vuil in de poriën als het ware wat losgeweekt wordt, waardoor het makkelijker kan worden verwijderd. Dit is de reden waarom veel gezichtsbehandelingen vooraf worden gegaan door stomen van de huid.

Mensen met een gevoelige huid, bijvoorbeeld voor eczeem of rosacea, moeten wel heel voorzichtig zijn met het blootstellen van de huid aan hitte en stoom.

Hitte kan het ontstekingsproces bij o.a. eczeem en rosacea verergeren en stoom kan de huid uitdrogen!

IJs

Een ander fabeltje is dat ijs of kou de poriën zou doen sluiten. Nogmaals, poriën hebben geen spieren en kunnen dus ook niet openen en sluiten. Verkoeling van de huid kan wel de talg-aanmaak verminderen, waardoor de poriën minder zichtbaar worden. Maar pas op met te lange blootstelling van de huid aan kou.

Te lang contact met kou kan tot ontsteking van de kleine bloedvaatjes en bevriezingsklachten lijden!

Welke factoren hebben dan wel effect op je poriën?

Genen

Je huidtype en daarmee grootte van je poriën zijn deels genetisch bepaald. Hebben je ouders zichtbare poriën? dan is de kans dat jij daar ‘last’ van hebt ook groter.

Elasticiteit van de huid

Als de elasticiteit van de huid afneemt (door bv. leeftijd, zon, roken) zullen de poriën over het algemeen beter zichtbaar worden. Een heel extreem voorbeeld hiervan is de het Favre-Racouchot syndroom. Google dit maar eens, je zult waarschijnlijk je zonnebrandcrème weer extra oppakken en sigaretten laten liggen…

Talgproductie

Als je huid veel talg produceert kan dit de talgklieren doen uitzetten. Als talg in de porie ophoopt kan zelfs een mee-eter (comedo) ontstaan, zoals je vaak bij acne ziet. Een open comedo (black head) is dan ook niets anders dan een uitgezette porie met een donker gekleurde prop talg.

Bepaalde medicamenten kunnen de talgproductie remmen, waarbij de talgklieren ‘krimpen’. Een bekend voorbeeld hiervan is isotretinoïne, wat soms door de dermatoloog voorgeschreven wordt bij hevige acne.

Meer weten over LipologyClinic? Bekijk onze artsen, ons kwaliteitsbeleid, onze foto’s of bekijk LipologyClinic in de media.

Deel dit artikel: