Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Huidtype: welke verzorging heeft jouw huid nodig?

De meeste mensen vinden het lastig te zeggen welk huidtype ze hebben. En dat is het ook! In de wetenschap worden er wel 16 huidtypes beschreven, gebaseerd op kenmerken zoals droogheid, vettigheid, leeftijd, pigmentatie en gevoeligheid.

Daarbij komt dat je huidtype met de tijd kan veranderen. Het ene seizoen, week of zelfs dag kan de huid bijvoorbeeld droger, gevoeliger en/of bruiner zijn dan de andere. Meerdere factoren in je omgeving en lichaam spelen een rol.

Ook hebben de meeste mensen niet 1 huidtype maar een gecombineerde huid. Je huidtype verschilt dan per lokatie op je gezicht. Je hebt bijvoorbeeld een vette T-zone maar een droge huid op je wangen of rond je ogen. Lees voor meer informatie over huidtypes ook de blog alles over huidtype.

Je huidtype verschilt misschien per situatie en locatie, maar dit hoeft je huidverzorging niet ingewikkeld te maken!

Hoe je je huidtype kunt bepalen

1. Droog, normaal, vet of gecombineerd

Begin met bepalen hoe vet je huid is. Was je gezicht voorzichtig, wacht een uur en bekijk dan je huid. Je kunt jezelf dan waarschijnlijk in een van onderstaande huidtypes plaatsen.

Normale huid: gladde huid, geen tekenen van droge plekken of glanzende olie

Vette huid: gladde en glanzende huid, grotere poriën

Droge huid: droge plekken, strak gevoel

Gecombineerde huid: vette T-zone (voorhoofd, neus, kin) met een normaal tot droge huid overal elders n

De ‘vetgraad’ of ‘droogte’ van je huid is belangrijk bij het uitkiezen van de juiste basis voor je huidverzorging

2. Gevoelig of ‘Resistent’

Resistent betekent: ongevoelig voor invloeden van buitenaf. Als je een resistente huid hebt, betekent dit dat je huid een goede bescherming geeft tegen invloeden of stoffen die kunnen irriteren. Je hebt dan het voordeel dat je niet snel slecht zult reageren op huidverzorgingsproducten. Een gezonde huid is in principe resistent maar helemaal ongevoelig is je huid natuurlijk nooit. Ook bij een resistente huid is het goed om irriterende producten te vermijden.

Ongeveer 40% van de mensen geeft aan een gevoelige huid te hebben. Een gevoelige huid raakt snel verstoord en kan zelfs gaan ontsteken. Dit maakt het lastiger om de juiste huidverzorgingsproducten te vinden. Er zijn meerder soorten gevoeligheid. Je kunt bijvoorbeeld (snel) last hebben van acne, eczeem of rosacea. Het is belangrijk je huidverzorging hierop aan te passen.

Stel jezelf de volgende vraag: raakt mijn huid snel geïrriteerd?

Is het antwoord ja? dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid.

  • Heb je dan vooral last van puistjes, mee-eters en ontstekingen? Dan neig je naar gevoeligheid voor acne
  • Heb je vooral last van een droog/schraal gevoel met schilfering en roodheid? Dan neig je naar gevoeligheid voor eczeem of allergie
  • Heb je vooral last van roodheid, puistjes en een prikkelend gevoel? Dan neig je waarschijnlijk naar gevoeligheid voor rosacea

3. Gepigmenteerd of licht

Dit lijkt een open deur. Hoe meer pigment, hoe donkerder de huid. Wat veel mensen niet weten is dat het belangrijk is om je huidverzoring hierop aan te passen. Een gepigmenteerde huid wordt sneller vlekkerig als de huid beschadigt. Het is dus extra belangrijk voorzichtig te zijn met mogelijk irriterende ingrediënten. Een lichte huid verbrandt weer sneller en heeft een groter risico ooit huidkanker te ontwikkelen.

4. Jong of verouderend

Een verouderende huid wordt minder elastisch, krijgt rimpels en vaak ook pigmentvlekken. Hoe snel dit proces gaat, is afhankelijk van leefstijl en genen. Zo’n 80% van huidveroudering wordt veroorzaakt door zon! Sommige ingrediënten kunnen helpen bij het verminderen of beschermen tegen huidveroudering. Lees ook de blog over antirimpel ingrediënten.

Je kent je huidtype (of types) – wat nu?

Bij het afstemmen van je huidverzorging op je huidtype, kunnen misleidende productetiketten roet in het eten gooien. Een productlabel kan bijvoorbeeld zeggen dat het ‘voor een droge huid’ of ‘voor een vette huid’ is, maar die beweringen kloppen niet altijd met de ingrediënten. Deze stappen helpen je om een goede routine op te bouwen.

Vraag jezelf bij het opbouwen van je routine in stappen het volgende af:
  1. Welke basis heb ik nodig?
    Hoe droger de huid, hoe rijker (vettiger) de basis van je producten mag zijn, bijvoorbeeld een olie of (vet)crème. Bij een vet huidtype is een basis met hoofdbestanddeel water, zoals bijvoorbeeld een gel, lotion of tonic meer geschikt. Een normale huid kan vaak meerdere bases goed verdragen, vooral crème bases voelen vaak prettig.
  2. Wil ik een extra ’actief ingrediënt‘ gebruiken?
    Hier komen de ‘actieve ingrediënten’ aan bod die aan veel producten toegevoegd zijn. Dit kun je meestal herkennen door termen op de verpakking zoals ‘anti-rimpel’, ‘zuiverend’, ’tegen pigmentvlekken’, ‘anti-acne, etc… Meestal zijn er dan vitamines, anti-oxidanten, exfolianten en/of blekende ingrediënten etc. in verwerkt. De lijst van actieve ingrediënten is eindeloos. Ieder ingrediënt heeft haar eigen (positieve maar soms ook negatieve) kenmerken en bewijs voor effectiviteit. Andere blogs gaan hier verder op in.
  3. Heb ik een gevoeligheid waardoor ik bepaalde ingrediënten juist moet vermijden?
    Bij de gevoelige huidtypes is de bescherming (barrière) van de huid verstoord. Het is dan belangrijk extra voorzichtig te zijn en elk product te controleren op mogelijk mogelijk ‘irriterende’ of ‘verstoppende (comedogene)’ ingrediënten. Zo is de eczeem gevoelige huid gevoeliger voor het ontwikkelen van irritatie en contactallergieën en heeft de acne gevoelige huid de neiging sneller te verstoppen bij gebruik van comedogene bases of juist te irriteren door overmatig gebruik van anti-acne middelen. Andere blogs gaan verder in op het leren herkennen en vermijden van dit soort irriterende en verstoppende ingrediënten.
  4. Moet ik mijn gezicht extra reinigen?
    Door onder andere make-up en luchtvervuiling kan zich vuil op de huid stapelen. Het is dan goed om de huid te reinigen. Maar veel mensen reinigen te intensief, te vaak en/of gebruiken te agressieve middelen, waardoor de huidbescherming verstoord raakt. Zo is alleen in de avond reinigen voor veruit de meeste huidtypes al genoeg! En als er geen vuil of overmatig vet op de huid zit, is het gebruik van een extra reinigingsproduct niet persé nodig. Verder adviseer ik zeep en alcohol te vermijden. Lees meer over reiniging in mijn een andere blog.
  5. Hoe bescherm ik mijn huid?
    Voor iedere huid is bescherming tegen de zon belangrijk. Je hebt hierbij de keuze uit diverse soorten zonnebrand.

Tot slot

De effecten van een product zijn niet altijd voorspelbaar.

Er achter komen welke producten en routine het beste voor je werken kan gaan met vallen en opstaan!

Als je huid niet prettig aanvoelt na je verzorging, dan is het verstandig dit aan te passen. Begin dan weer met de vragen volgens het stappen plan. De meest waarschijnlijke boosdoener komt dan vaak naar voren. Vaak geldt toch gewoon: less is more…

Deel dit artikel: