Als dermatoloog moet ik iedereen dan ook waarschuwen. Niet alleen om voorzichtig te zijn met zonlicht, maar vooral ook met de zonnebank. Alhoewel zonnestudio’s anders claimen, is het idee dat binnenshuis bruinen veiliger is dan buiten zonnebaden namelijk niet waar.
Hier enkele mythes (en feiten) over zonnebanken
Mythe 1: zonnebank met mate is veilig
Ook bij ’matig gebruik‘ is een zonnebank niet veilig. Je huid reageert op UV-straling door aanmaak van pigment. En UV-straling beschadigt de huid. Dit geldt zowel voor UVB-straling als voor UVA-straling. Moderne zonnebank lampen stralen hoofdzakelijk UVA en in mindere mate UVB uit. Je huid wordt in korte tijd blootgesteld aan een grote hoeveelheid van deze straling en het DNA onthoudt dit. De schade verschijnt niet direct maar soms zelf jaren later pas. Je kunt er zelfs huidkanker door krijgen! Tenzij het uit een flesje komt is een kleurtje altijd een teken van huidbeschadiging. Voor je mooie kleurtje op dit moment, betaal je later dus de prijs.
Mythe 2: je hebt de zonnebank nodig om genoeg vitamine D aan te maken.
Vitamine D krijgt de laatste jaren veel aandacht. Het is belangrijk voor sterkte tanden, botten en een goede weerstand. Zonlicht speelt hierbij een belangrijke rol. Ons lichaam maakt Vitamine D in de huid aan door blootstelling aan UVB. In Nederland kan er vooral in de winter een tekort ontstaan. Een zonnebank is hierop echter niet het antwoord. De meeste zonnebank lampen stralen immers vooral UVA uit. Ook als als er volgens de zonnestudio speciale ‘vitamine D lampen’ worden gebruikt (lampen die dus een bepaalde golflengte binnen het UVB spectrum uitzenden) zijn er veiligere manieren om aan de benodigde dosis te komen:
- Slik vooral in de wintermaanden vitamine D tabletten en haal je vitamine D uit voeding (vette vis, eieren en in mindere mate vlees)
- Als je denkt aan een vitamine D tekort bezoek dan je huisarts voor advies.n
Mythe 3: Een jonge huid herstelt nog wel
Juist een jonge huid zal in het leven nog veel ontwikkelen en vernieuwen. Schade die op jonge leeftijd in het DNA wordt gebouwd, zal op latere leeftijd dus juist sneller leiden tot huidkanker. Verbranding onder 18 jarige leeftijd vergroot het risico op melanoom, een gevaarlijke vorm van huidkanker.
Mijn adviezen
- Draag zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 en breng het gedurende de dag opnieuw aan, ongeveer elke drie uur als je buiten bent.
- Draag zonbeschermende kleding. Zonnebrillen en zonnehoeden zijn voorbeelden waarmee je hip en veilig beschermd kunt blijven.
- Als je toch graag een ’gezond’ tintje wilt zijn zelfbruiners een goede optie. Deze zijn tegenwoordig niet meer oranje! Er zijn mooie zelfbruiners te koop die je niet afgeven en niet stinken. Body highlighters zijn een andere optie, net als andere make-up, zoals blush en bronzer.
Meer weten over hoe je beter voor je lichaam kunt zorgen? Bekijk dan bijvoorbeeld wat blauw licht voor je doet!