Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

De moisturizer: vocht is de basis

Vochtinbrengende crèmes, of moisturizers, klinken niet zo glamoureus maar zijn wel een belangrijk onderdeel van je huidverzoring. Een droge huid kan veel problemen veroorzaken, zoals irritatie, eczeem en -uiteindelijk- fijne lijntjes en rimpels. Er bestaat veel verwarring over hoe moisturizers werken.

Termen rondom moisturizers

Je kunt het als volgt zien: moisturizers zijn verzorgende producten die de bovenste huidlaag bevochtigen (“de huid hydrateren“) en kleine scheurtjes opvullen (“de huid verzachten“). Moisturizers omvatten verschillende ingrediënten om deze effecten te bereiken. Er zijn grofweg 3 categorieën:

  • Emolliens (verzachtende ingrediënten)
  • Occlusieven (afsluitende ingrediënten)
  • Humectanten (bevochtigende ingrediënten)

Wat zijn emolliens?

Emolliens zijn verzachtende middelen die ruwe plekken van de huid opvullen en daardoor direct een zacht, glad huidgevoel geven. Ze bestaan meestal uit lipiden/vetten en oliën. Emolliens hebben bijna altijd ook een occlusief effect dus vaak worden deze termen inwisselbaar gebruikt. Sommige emolliens hebben ook bevochtende eigenschappen, zoals bijvoorbeeld jojoba olie.

Een emolliens vult het ruwe huidoppervlak op, waardoor de huid direct zachter aanvoelt

Wat zijn occlusieven?

Een occlusief product vormt een fysieke barrière (laagje olie of vet) op de huid. Het vertraagt zo ​​het waterverlies, waardoor het indirect ook hydrateert. Enkele voorbeelden van occlusieve ingrediënten die in cosmetica worden gebruikt zijn bijvoorbeeld petroleum en minerale olie.

Een occlusieve moisturizer vormt een fysieke barrière op de huid.

Wat zijn bevochtigers (humectanten)?

Een bevochtigende moisturizer voegt water toe aan de huid door vocht aan te trekken. Bevochtigers nemen water op uit een vochtige omgeving (bijvoorbeeld de lucht) en verbeteren de wateropname vanuit de buitenste huidlaag. Enkele voorbeelden van bevochtigende ingrediënten zijn hyaluronzuur, glycerine, aloë, elastine en collageen.

Een bevochtigende moisturizer voegt water toe aan de huid door vocht uit de omgeving te halen.

Favorieten

Welke moisturizer voor jou geschikt is, hangt (wederom) af van je huidtype en waar je het product wilt gebruiken (lichaam of gezicht).

Geschikte basics voor de zéér droge huid

Vaseline petroleum gelly original

Oud en vertrouwd! Witte vaseline is 100% petroleum. Het bevat maar 1 ingrediënt en daar houd ik van! Vooral, omdat contact allergieën voor zuiver petroleum bijna niet voorkomen. Vaseline is een occlusieve moisturizer. Het is in principe niet comedogeen, maar vanwege de vettige glans vooral geschikt om kleine gebieden (zoals lippen, droge handen of wondjes) te beschermen. Weet jij al welk huidtype je hebt?

Aquaphor

Dit product lijkt een beetje op vaseline maar bevat o.a. ook ook lanoline (wolvet) en glycerine, wat een bevochtiger is. Je huid blijft hierdoor extra lang beschermd tegen uitdroging. Het is ook iets minder glanzend dan vaseline. Wel zijn sommige mensen allergisch voor wolvet.

Basic voor de normale tot droge huid

Hydreane licht en rijk van La Roche Posay

Bevatten occlusieve maar vooral ook bevochtigende ingrediënten. Licht voor de iets vettere huid, rijk voor de iets drogere huid. Bevatten helaas wel parfum.

Basic voor de vette huid

Dermopure Matt van Eucerin.

Bevat vooral bevochtigende ingrediënten en matterende deeltjes. Bevat helaas wel parfum.

Door Drs Halk & Drs Habbema

Deel dit artikel: