Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Natuurlijk beter dan chemisch? Natuurlijk niet!

Als ik vraag of mensen mogelijk irriterende producten gebruiken krijg ik vaak als antwoord dat ze juist alleen natuurlijke producten gebruiken.

Natuurlijke huidverzorging is een trend, die ontstaan is vanuit het idee dat bepaalde chemicaliën de huid kunnen irriteren of schadelijk kunnen zijn voor de huidbarrière. Bekende voorbeelden hiervan zijn sulfaten, parabenen en geurstoffen. Fabrikanten spelen slim/sluw in op die angst, door op hun verpakking te zetten dat een product ‘vrij van chemicaliën’ is, ‘niet-chemisch’ of nog tegenwoordig nog vaker ‘natuurlijk’.

Maar wat betekent ‘vrij van chemicaliën’ of ‘natuurlijk’ eigenlijk? En is het ook echt beter? Ik zou bijna willen zeggen: natuurlijk niet!

Alle huidproducten, of ze nou uit ‘natuurlijke’ ingrediënten bestaan of niet, bestaan uit moleculaire stoffen en dus chemicaliën.

Producten die de claim ‘natuurlijk’ dragen, bevatten over het algemeen wel meer uit planten verkregen ingrediënten. Maar ook dat is niet persé beter of veiliger voor de huid. Planten kunnen zowel moleculen bevatten die goed zijn voor de huid, zoals antioxidanten, als moleculen die de huid kunnen irriteren of die allergische reacties kunnen geven, zoals bijvoorbeeld essentiële oliën.

Twee interessante weetjes:

  • Vaseline is een gezuiverd restproduct van aardolie. Aardolie bestaat uit koolwaterstoffen die over miljoenen jaren zijn ontstaan uit afgezette zeeresten zoals plankton; zeer natuurlijk…
  • Een groot aantal chemotherapieën zijn ontwikkeld op basis van de Buxus plant (Taxus baccata). Bijna alles aan deze plant is giftig. Het woord ‘toxisch’ is zelfs afgeleid van taxus; zeer natuurlijk…

Bottom line!

De claim ‘natuurlijk’ zegt niets over de veiligheid of kwaliteit van een product. Het is vooral een truc van fabrikanten, waar helaas ook veel schoonheidsspecialisten en ‘skinfluencers’ intrappen. Ook over de milieubelasting van producten zegt de claim trouwens niets! Hier zijn weer andere keurmerken voor:

https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/cosmetica/ .

Meer informatie over huidverzorging? Bekijk dan eens wat Taurine voor je huid doet, of dat natuurlijke producten beter zijn dan chemische producten!

Deel dit artikel: