Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Verzorging bij acne: less is vaak more!

Acne kan worden veroorzaakt door meerdere factoren, van aanleg, tot voeding, tot verkeerde verzorging (lees ook acne gevoelige huid). Deze blog gat over de huidverzorging.

Allereerst wil ik aangeven dat onderstaand verhaal geldt voor mensen met milde acne of een acne-gevoelige huid. Als er sprake is van grote onderhuidse ontstekingen, frequente uitbraken of beginnende littekenvorming raad ik je aan een huisarts of dermatoloog te bezoeken. Soms kunnen producten op recept of zelfs tabletten nodig zijn om de huid te verbeteren en schade in de toekomst te voorkomen. Heb je hier vragen over, stel ze gerust.

Less is more

Veel mensen die met acne op mijn spreekuur komen gebruiken een heel scala aan producten. Ze reinigen bijvoorbeeld met scrub en ‘face wash’, gevolgd door een tonic én ‘exfoliator’, gevolgd door speciale acne-crème, gevolgd door camouflerende make-up. Dit is te veel voor de huid! Irritatie ligt op de loer en irritatie is nou juist een veelvoorkomende oorzaak van acne (zie je de vicieuze cirkel?)

Mijn belangrijkste tip: houd het simpel! Een grote verbetering kan hem zitten in het vereenvoudigen van de dagelijkse routine.

Hier een voorbeeld van hoe je huidverzorging er uit zou kunnen zien. Dit is natuurlijk niet het enige juiste schema maar is bedoeld als een houvast.

Ochtend

  • Dagcrème: breng basiscrème (moisturizer) aan, eventueel met een toegevoegd actief ingrediënt*
  • Bescherming: breng een zonbeschermingsproduct aan (SPF 15 of hoger)

    Eventueel/extra
  • Reiniging: reinig voor het aanbrengen van de dagcrème zo nodig (bij te veel talg) je gezicht met een mild reinigingsproduct, eventueel met een toegevoegd actief ingrediënt*
  • Make-up: breng eventueel als laatste stap make-up aan

Middag

  • Herhaal het aanbrengen van het zonbeschermingsproduct.

Avond

  • Reiniging: reinig je gezicht met een mild reinigingsproduct, eventueel met een toegevoegd actief ingrediënt*
  • Nachtcrème: breng eventueel nog een keer een basiscrème/moisturizer aan, eventueel met een toegevoegd actief ingrediënt*

*Als je een apart ‘anti-acne product’ zonder verzorgend element gebruikt, kun je deze het best tussen de reiniging en de moisturizer aanbrengen. Het heeft mijn voorkeur om bij een droge/broze huid anti-acne ingrediënten te beperken tot max 1x per dag, dan liefst in de avond.

Kies de juiste producten

Stel jezelf bij het kiezen van producten deze vragen (lees ook de blog: Alles over huidtype):

  1. Welke basis is voor mijn huid geschikt?
    De beste verzorgende basis voor je huid hangt o.a. af van je basis huidtype, en (let op!) ‘acne-gevoelige huid’ is niet hetzelfde als een vet basis huidtype. Vooral door uitdrogende middelen kan de acne huid droog worden. Hoe droger de huid, hoe rijker (vettiger) de basis van je producten mag zijn, bijvoorbeeld een olie of crème. Bij een vet huidtype is een basis met hoofdbestanddeel water, bijvoorbeeld een gel, lotion of tonic.
  2. Welke actieve ingrediënten zijn nuttig?
    Denk aan vrij verkrijgbare anti-acne middelen zoals benzoylperoxide, betahydroxyzuren (BHA’s , bv. salicylzuur) en alphahydroxyzuren (AHA’s , bv. glycolzuur, melkzuur). Deze ingrediënten zijn vaak toegevoegd aan een verzorgende crème of aan de reiniger. Soms zijn ze als apart product verkrijgbaar. Begin met slechts één actief ingrediënt, om de dag, en ga pas vaker smeren of een ander ingrediënt toevoegen als je weet dat je huid dit verdraagt ​​zonder uitdroging of irritatie.
  3. Welke ingrediënten moet ik vermijden?
    Producten die de huid afsluiten/verstoppen (comedogeen) zijn ongeschikt. Producten die voor het grootste gedeelte uit water bestaan, zijn over het algemeen niet comedogeen (denk hierbij aan lichte crèmes, lotions of gel-vormen). Aangezien anti-acne middelen de beschermingslaag van de huid kunnen verdunnen, vermijd je liever ook huid irriterende ingrediënten zoals alcohol, parfum en conserveermiddelen.
  4. Moet ik mijn gezicht extra reinigen?
    Overmatig scrubben en reinigen verslechtert de huid en maakt acne erger. Mild is hier opnieuw het sleutelwoord! De reiniger moet overtollig talg en vuil verwijderen, zonder de zuurgraad van de huid en de bovenste huidlaag te beschadigen. Reinig dus in de ochtend alleen als je een vettige laag op je gezicht voelt. Gebruik bij voorkeur zeepvrije, alcholholvrije, producten. Vermijd heet water. Als je een reinigingsproduct gebruikt met een actief anti-acne ingrediënt, is het verstandig hier rekening mee te houden bij de keuze van je dagcrème. Zo voorkom je stapeling van te veel actieve ingrediënten.
  5. Hoe bescherm ik mijn huid?
    Ook bij de acne gevoelige huid is zonbescherming belangrijk. Het idee dat acne verbetert door zon is een fabeltje. Bij acne kunnen minerale/ fysische zonbeschermingsproducten met zink-oxide een goed idee zijn. Er bestaan zelfs getinte versies van deze producten, waardoor geen foundation meer nodig is.

Enkele goede anti-acne producten

Verzorgende basiscrème/moisturizer voor acne gevoelige huid

Effaclar H gezichtscrème van la Roche Posay.
Dit is een prettige verzorgende crème voor de van nature vette huid die door acne behandeling broos geworden is. Bevat ook enkele actieve ingrediënten waaronder niacinamide en antioxidanten om de huid te helpen herstellen. Bevat helaas wel geurstoffen.

Eucerin DermoPure HYDRA aanvullende verzachtende crème.
Dit is een niet te vette verzorgende crème voor de vettere, acne gevoelige huid. Bevat geen parfum.

Anti-acne producten met actieve ingrediënten

Biodermal acne crème
Is een mild product zonder parfum, alcohol en conserveermiddelen en bevat melkzuur, wat de huid licht exfolieert.

Benzoylperoxide hydrogel.
Benzoyl peroxide is een van de meest werkzame anti- acne middelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Deze gel is vrij intens en kan de huid dus doen uitdrogen. Wees dus voorzichtig en bouw langzaam op.

Effaclar DUO (+) van la Roche Posay
Is een lichte gel/crème met onder andere salicylzuur dat een diepe exfoliërende werking heeft. Ook bevat het zink, wat de acne huid rustiger kan maken.

Reiniging

Toleriane reinigende emulsie van la Roche Posay.
Deze reiniger uit de Toleriane reeks van La Roche is eigenlijk ontwikkeld voor de zeer gevoelige of allergische huid. Het bevat dus geen anti-acne ingrediënten. Dat maakt deze reiniger heel mild en dus prima te gebruiken naast andere producten met een anti-acne werking.

Dermopure reinigingsgel van Eucerin.
Deze zeep en parfum vrije reinigingsgel bevat onder andere salicylzuur, wat een diep exfoliërende werking heeft. Pas bij gebruik van deze reiniger dus wel op dat je niet te veel anti-acne producten stapelt met je andere verzorgingsstappen.

Zonbescherming

Jane Iredale powder me SPF30 dry sunscreen
Is een mineraal poeder, dat als een beschermingslaagje op de huid b;ijft liggen. Pas wel op dat je het product niet inademt en dik genoeg poedert.

Actinica lotion
Is een zeer krachtige zonbeschermer. Dit product is niet comedogeen en over het algemeen heel geschikt voor de gevoelige huid. Mijn absolute favoriet!

Make-up

Sleutelwoorden zijn ook hier weer: non-comedogeen, geschikt voor de gevoelige huid, ongeparfumeerd en niet te oud! Vooral in vloeibare producten kunnen na verloop van tijd bacteriën gaan zitten, die je huid kunnen verslechteren. Let op het icoontje op je product. De meeste vloeibare producten zijn tot 3 maanden na opening houdbaar.

Deel dit artikel: