Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Foundation: welke is voor jou de beste?

Veel mensen brengen dagelijks foundation aan. Net als bij de andere verzorgingsproducten is het hierbij belangrijk aandacht te besteden aan de samenstelling van het product.

Vooral als je last hebt van een huidprobleem zoals acne, eczeem of rosacea. Bij make-up is dit misschien nog wel lastiger dan bij andere verzorgingsproducten.

Mijn algemene advies: werk in twee stappen. Vind eerst de juiste basis en kijk vervolgens naar de ingrediënten.

Stap 1: Kies de juiste basis voor jouw huidtype

Ook bij het kiezen van foundation is het bepalen van je huidtype de basis van succes.

  • Als je een vette of gecombineerde huid hebt, is een ‘lichte’ foundation met een matte finish waarschijnlijk de beste keuze.
  • Als je een droge huid hebt, is een getinte hydraterende crème of foundation met vochtvasthoudende of licht vette eigenschappen een goede basis.
  • Als je huidproblemen zoals acne of roodheid wilt camoufleren, kies dan voor een foundation met een medium tot volledige dekking. Hoe beter de dekking en afwerking van je foundation, hoe minder concealer je nodig hebt om het gewenste resultaat te bereiken. En aangezien concealer doorgaans een dikkere ‘plamuurachtige’ textuur heeft, geldt hierbij hoe minder hoe beter.

Stap 2: Check de ingrediënten

Als dermatoloog zie ik het liefst dat er zo min mogelijk producten op de huid gesmeerd worden die kunnen irriteren. Dit is vooral belangrijk als je huid op wat voor manier dan ook gevoelig is voor irritatie of als je bijvoorbeeld last hebt van een huidaandoening zoals acne of eczeem. In een andere blog geef ik uitleg over deze -liefst te vermijden- ingrediënten. Bij make-up is dit een uitdaging. Vind in de drogist bijvoorbeeld maar eens een foundation zonder geurstoffen!

Hieronder heb ik enkele producten geplaatst die ik mijn cliënten of patiënten adviseer te proberen. Ter info: ik heb geen belangen bij een van deze merken. Ik wil je alleen wijzen op enkele producten die een kleinere kans geven op huidirritatie of verstopte poriën.

Toleriane teint fluide van La Roche Posay

Non-comedogeen, vrij van alcohol, conserveermiddelen en parfum

Jane Iredale Liquid Minerals® A Foundation

Non-comedogeen, geschikt voor de vette huid, vrij van alcohol en parfum.

bareMinerals Original Foundation Broad Spectrum SPF15

Non-comedogeen, slechts 5 ingrediënten, vrij van alcohol conserveermiddelen en parfum, bevat zink-oxide wat een aanvullend goed effect kan hebben bij acne.

Tot slot: Houdbaarheid en verpakking

Let ook op de houdbaarheid van het product! Dit varieert meestal van zo’n 3 tot 6 maanden na opening bij vloeibare producten tot 12 maanden bij poeder. Oudere producten kunnen bacteriën gaan bevatten en de huid infecteren. hoe je het product aanbrengt.

Verder gaat de voorkeur uit naar foundations in pompjes, tubes of poedervorm. Producten in potjes kunnen bacteriën gaan bevatten die de huid kunnen infecteren. Maak gebruik van je (schone) vingers of pak telkens een nieuw sponsje bij een vloeibaar product en gebruik een droge schone kwast bij poeder.

Trial and error

Het vinden van producten die voor jouw huid het beste is gaat soms met vallen en opstaan. Zelfs een product met op de verpakking termen als ‘hypoallergeen’, ‘non-comedogeen’ en/of vrij van conserveermiddelen etc. kan voor jouw huid niet goed voelen! Begin nooit met meerdere producten tegelijkertijd maar probeer eerst eens of een nieuw middel goed voelt. Zo houd je overzicht en kun je op tijd bijsturen.

Lipology Clinic is specialist in het behandelen van Lipoedeem en Liposuctie.

Deel dit artikel: