Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Chemische peelings: over veilig (thuis)gebruik

Een chemische peeling is het aanbrengen van een of meer ingrediënten (meestal zuren) om de bovenste laag (of lagen) van de huid op een gecontroleerde manier te verwijderen.

Wat is een chemische peeling?

Een peeling verwijdert een deel of de gehele opperhuid (epidermis) en/of ook een deel van de van de lederhuid (dermis). Hierdoor wordt de vorming van nieuwe cellen en huidherstel gestimuleerd (regeneratie).

Afhankelijk van de sterkte van de chemische peeling wordt dit door een arts (meestal een dermatoloog), een huidtherapeut, of door jezelf thuis uitgevoerd.

Waar kun je chemische peelings voor gebruiken?

  • Acne
  • Pigmentvlekken (zwangerschapsmasker, post inflammatoire pigmentatie)
  • Voorstadia van huidkanker (actinische keratosen)
  • Littekens
  • Verslechterde huidstructuur (niet egale, vale huidtoon)
  • Zonschade (sproeten, oppervlakkige lijntjes en rimpels)

Let op: peelings zijn over het algemeen niet geschikt om diepe rimpels, grove littekens of ernstige zonschade mee te behandelen!

Wanneer moet je chemische peelings vermijden?

  • Bij actieve infecties
  • Bij een allergie voor het peeling ingrediënt
  • Als er in de maanden voorafgaand roaccutane (isotretinoïne) is gebruikt, bv tegen acne. Dit geldt vooral voor diepere peelings en in mindere mate ook voor thuispeelings
  • Bij open wonden
  • Tijdens zwangerschap

Wees voorzichtig met peelings, bij ontstekingsziekten van de huid (bv. rosacea, eczeem, vitiligo en psoriasis), bij blootstelling aan zonlicht en bij een donkere huid!

Voorbeelden van veelgebruikte zuren in chemische (thuis)peelings

Deze tabel geeft een aantal voorbeelden weer van veel gebruikte peeling agens. Er bestaan nog vele andere voorbeelden die niet in deze lijst staan. Verschillende zuren in lagere concentraties kunnen ook gemixt zijn (gemixte peelings).

AHA= alpha-hydroxyzuur, BHA= beta-hydroxyzuur, PHA= poly-hydroxyzuur. *lees ook de blog over exfolianten.

Is een thuis peeling anders dan een peeling in een kliniek?

Het principe van een peeling is altijd hetzelfde: het chemische middel wordt op de huid aangebracht waar het zijn werking doet. Over het algemeen geldt: hoe dieper de peeling doordringt in de huid, hoe groter het effect maar ook hoe groter de kans op bijwerkingen. Hoe diep en peeling doordringt is niet alleen afhankelijk van het type zuur. Hetzelfde molecuul kan, onder andere afhankelijk van de concentratie in een product, een wisselende werkingsdiepte hebben. De keuze van de concentratie en het type zuur (en dus de penetratie diepte) hangt af van je huidtype, doel, budget en leefstijl.

Er worden op basis van werkingsdiepte 3 soorten peelings onderscheiden:

  1. oppervlakkige peelings (beperkt tot de epidermis)
  2. medium diepe peelings (epidermis tot oppervlakkige dermis)
  3. diepe peelings (epidermis t/m midden dermis)

Oppervlakkige peelings kunnen weer worden onderverdeeld in zeer oppervlakkige peelings (verwijdert alleen de hoornlaag) en oppervlakkige peelings (hoornlaag t/m ergens in de epidermis).

Alleen (zeer) oppervlakkige peelings zijn geschikt voor thuisgebruik!

Over het algemeen hebben peelings die in een kliniek worden uitgevoerd (door huidtherapeut of dermatoloog) een hogere concentratie van het effectieve zuur, een lagere PH (sterkere zuurgraad) en een betere afstemming op jouw huidtype. Tijdens de behandeling kan namelijk door middel van reactiekenmerken de dieptewerking worden gemonitord en bijgestuurd. Zo nodig kan het aanbrengen dan nog een keer worden herhaald of kan het product juist tijdig worden geneutraliseerd. Omdat deze peelings over het algemeen dus een sterker effect hebben, kun betere resultaten verwachten.

Zijn chemische peelings nodig?

De huid vernieuwt zich vanzelf en oude cellen worden ook vanzelf afgescheiden. Een peeling is dus strikt genomen niet nodig. Sterker nog, veel mensen exfoliëren of peelen te veel of te agressief. Er zijn echter situaties, zoals huidveroudering, hormonale veranderingen of zonschade, waarbij het normale afschilferen van de huid vertraagt. Er zijn ook situaties waarin het versneld vernieuwen van de huid een pre is, zoals bijvoorbeeld bij acne, pigmentvlekken of littekenvorming. In deze gevallen kan een peeling zeker een bijdrage leveren aan een betere huidkwaliteit.

Waar moet je op letten?

Als je in een kliniek een peeling laat doen, check dan of het personeel getraind is in het doen van peelings. Dermatologen en huidtherapeuten zijn opgeleid om dit soort behandelingen te doen. Regelmatig wordt er rondom de peeling een huidverzorgingsplan opgesteld om de huid zo goed mogelijk voor te bereiden en te laten herstellen na de peeling. Volg de adviezen van de behandelaar op en stel je vragen voordat de peeling wordt uitgevoerd.

Als je thuis een peeling wilt doen, zoek dan naar het juiste product voor jouw huidtype/probleem (zie ook de tabel). Test het product eerst op een proefplekje. Je kunt het best alleen zeer oppervlakkige peelings thuis doen. Start met maximaal 1x per week en bouw dit eventueel op tot maximaal 2x per week als je het goed verdraagt. Als je een gevoelige huid hebt kun je het best een peeling kiezen die je afspoelt. Gebruik verder alleen milde basisproducten en vermijd producten met actieve ingrediënten die kunnen irriteren (let vooral op overige ‘anti acne’ of reinigingsmiddelen). Zonbescherming is misschien nog wel het aller belangrijkst! gebruik een factor 30 of hoger. Deze producten hydrateren de huid meestal ook meteen.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook over Chemische Peelings!

Deel dit artikel: