Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Collageenpillen of -cremes: helpen ze voor een mooie huid?

Collageen is het meest voorkomende molecuul in de huid. Het is een eiwit, opgebouwd uit vele aan elkaar geregen en aminozuren die zich in drievoud met elkaar verstrengelen.

Een heleboel collageenmoleculen samen vormen op hun beurt weer een vezel. Om zo’n vezel goed op te bouwen zijn fibroblasten nodig. Dat zijn speciale cellen in de lederhuid. Collageen- en elastinevezels werken samen om je huid stevig en elastisch te houden.

Fibroblasten zijn verantwoordelijk voor het aanmaken van collageen

Collageensuppletie

Het zou natuurlijk heel mooi zijn als je je huid kunt verstevigen door collageen te smeren of te eten. De markt speelt hier slim op in door producten te ontwikkelen die dit beloven. Maar werken middelen met collageen er in echt? De kans hierop is klein en wel om de volgende redenen:

  1. Het collageen moet eerst in de lederhuid komen
  2. Het collageen moet vervolgens fibroblasten aansporen om nieuwe, goed opgebouwde, collageen vezels te produceren.

Molecuul grootte

De eerste hobbel is de grootte van het collageenmolecuul. Moleculen die groter zijn dan 500 dalton kunnen niet door de huid dringen. Een collageenmolecuul heeft een grootte van zo’n 300.000 dalton.

Als je het op de huid smeert zal het dus geen effect hebben op de hoeveelheid collageen dieper in de huid.

Pillen dan?

Collageen is ook te groot om via de darmen in het bloed te worden opgenomen. Als je het in pilvorm slikt worden collageenmoleculen in het maagdarmstelsel daarom eerst afgebroken tot veel kleinere aminozuren (bouwstenen van eiwitten). Als deze aminozuren vervolgens in het bloed worden opgenomen, moeten ze eerst naar de huid getransporteerd worden en daar nog herkend worden door fibroblasten om er vervolgens extra nieuw collageen van te maken. Dat dit proces plaatsvindt na inname van (bouwstenen van) collageen is nooit aangetoond en als je het mij vraagt ook erg onwaarschijnlijk.

Wat werkt dan wel? / Bewijs

Alhoewel de wetenschappelijke kwaliteit van het bewijs niet heel groot is, lijken sommige ingrediënten, zoals retinoïden (vitamine A), glycolzuur (alpha-hydroxyzuur) en ascorbinezuur (vitamine C) de aanmaak van collageen door fibroblasten wel te kunnen stimuleren.

Meer lezen over bijvoorbeeld verantwoord zonnen, het verschil tussen allergie of irritatie of wat de functie van poriën zijn? Bekijk dan onze blogs!

Deel dit artikel: