Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Allergie of irritatie: weet jij het verschil?

De termen allergie en irritatie worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het echt verschillende dingen.

In de dermatologie maken we dan ook onderscheid tussen ‘irritatieve stoffen’ en stoffen waar je allergisch voor kunt zijn, ze zogenoemde ‘allergenen’.

Irritatieve stoffen

Irritatieve stoffen hebben impact op de huidbarrière en zijn in principe schadelijk voor iedere huid. Denk bijvoorbeeld aan reinigingsmiddelen, alcohol, (heet) water, koude, oplosmiddelen en zuren. Niet iedere huid is even gevoelig voor deze factoren. Vooral een huid die al gevoelig is (bijvoorbeeld als je eczeem, acne of rosacea hebt) raakt extra snel van slag door deze stoffen.

Allergenen

Een allergie is een breed begrip waar vele soorten klachten onder vallen. Een allergie van de huid is meestal een ‘contactallergie’. Je merkt dit doordat de huid irriteert en ontsteekt (eczeemklachten) na het aanbrengen van een stof waar je allergisch voor bent (het allergeen). Er zijn duizenden stoffen waar je een contactallergie door kunt krijgen. Je wordt niet geboren met een allergie maar ontwikkelt deze. Als je eczeem of rosacea hebt, ben je extra gevoelig voor het ontwikkelen van dit soort allergieën, doordat de huidbarrière verstoord is en allergenen gemakkelijker de huid doordringen, waarop het immuunsysteem wordt getriggerd. Het grote verschil tussen irritatieve stoffen en allergenen is dus, dat allergenen in principe dus niet schadelijk zijn voor de huid tenzij je hiervoor een allergie hebt ontwikkeld.

De bekendste contactallergenen zijn nikkel (denk aan irritatie bij het dragen van goedkope oorbellen), conserveermiddelen, geurstoffen (zoals parfums en geurneutraliserende stoffen), bestanddelen van haarverf en stoffen uit planten. Vooral die laatste is van belang bij gebruik van ‘natuurlijke’ producten. Over de zin en onzin rondom ‘natuurlijke producten’ kun je in een andere blog verder lezen.

Voeding

Tot slot. Ik krijg altijd veel vragen over de invloed van voeding en met name voedselallergieën op de huid. Voeding kan wel degelijk invloed hebben op de gezondheid van de huid en gezond eten is natuurlijk belangrijk (dooddoener). Een allergie voor voedsel uit zich over het algemeen echter niet in huidirritatie.

Meer blogs lezen? Bekijk dan bijvoorbeeld informatie over Liposuctie Benen of het herstel.

Deel dit artikel: