Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Irriterende ingrediënten: opsporen en vermijden!

Om je huid gezond te houden adviseer ik zo min mogelijk gebruik te maken van producten met ingrediënten die kunnen irriteren en die soms zelfs een allergie kunnen uitlokken.

Voor een huid die al op welke manier dan ook gevoelig is (bijvoorbeeld voor acne, droogte of irritatie) is het nóg belangrijker om hier op te letten. Voor je het weet werkt je verzorging averechts!

De meest voorkomende boosdoeners zijn:

  • Alcohol
  • Parfum/geurstoffen
  • Conserveermiddelen

Alcohol droogt per definitie uit. Van geurstoffen en conserveermiddelen bestaan echter heel veel verschillende varianten, die niet allemaal dezelfde risico’s hebben. Verder worden dezelfde stoffen ook nog eens met meerdere scheikundige namen aangeduid. Dit maakt het extra lastig om onderscheid te maken.

Aangezien ik het makkelijk wil maken spreek ik hier in hoofdgroepen.

Het aller simpelst is om te zeggen: gebruik alleen parfumvrije producten, zonder conserveermiddelen en waar alcohol niet als een van de eerste 10 ingrediënten wordt genoemd.

Ik hoor je denken maar wat houd je dan nog over? Het klopt, veel valt af… En het vereist veel speurwerk. Ik wijs daarom op twee handige tools die het internet biedt:

CosDNA is een vrije productdatabase die wordt onderhouden door gebruikers. Eigenlijk een soort Wikipedia voor cosmetica dus. Het breekt de ingrediëntenlijst van het ingevoerde product af en geeft een veiligheidscijfer (score 1-10). Alles boven de 4 adviseer ik te mijden. Verder beoordeelt de site in hoeverre de ingrediënten in staat zijn om de poriën te verstoppen (comedogeniteit score 1-5) of om irritatie te veroorzaken (score van 1-5). Nadeel van deze site is dat er niet gerefereerd wordt naar wetenschappelijke artikelen of bronnen, waardoor de herkomst van claims over producten lastig te achterhalen valt. Ik heb inmiddels al honderden producten ingevoerd en check de scores die worden gegeven met andere wetenschappelijke bronnen. Voor zover er informatie over bestaat ben ik nog geen discrepanties tegengekomen.

Het ‘bronnenprobleem’ doet zich minder voor bij Skindeep. Skindeep is een Amerikaanse database waarin voor bijna 90.000 producten de veiligheid beschreven staat. Deze site biedt informatie over ingrediënten op basis van gepubliceerde wetenschappelijke literatuur, als aanvulling op vaak onvolledige gegevens die beschikbaar zijn via producenten. Hier staat alleen de comedogeniteit niet bij beschreven. n

Tot slot is er nog een relatief nieuwe Nederlandse site: waarzitwatin.nl. Deze site is een initiatief van het RIVM, waarop je informatie kunt vinden over stoffen in producten. Deze site is nu nog wat summier maar wordt steeds verder uitgebreid. Ik gebruik onder andere deze sites om te controleren of een product problemen kan veroorzaken, en dat kunt jij dus ook.

Meer blogs lezen? Bekijk bijvoorbeeld wat er bij Liposuctie van de benen komt kijken en hoe het herstel eruit ziet.

Deel dit artikel: