Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Lipoedeem stadia: het beloop en de ernst van de klachten

Als patiënten de diagnose lipoedeem krijgen ontstaat vaak grote onzekerheid over de toekomst. Een zoektocht op Google leidt tot zorgwekkende beelden, waarbij lipoedeem in verschillende stadia wordt getoond. In het hevigste stadium zijn invaliderend grote hoeveelheden vet zichtbaar. De angst is logisch maar niet nodig! Dit artikel geeft wat meer inzicht in het mogelijke beloop van lipoedeem.

Stadia van lipoedeem

Volgens de meest bekende classificatie heeft lipoedeem 3 stadia:

  1. bij stadium één lijkt de huid vlak en glad, maar door verdikking en verharding van het onderhuids vetweefsel (fibrose) voelt de huid aan alsof er een soort piepschuim balletjes onder zitten.
  2. bij stadium twee ontstaan onderhuidse walnoot tot appel grote deukjes, waarbij de huid een glooiend en onregelmatig uiterlijk krijgt (matras fenomeen)
  3. bij stadium drie worden de deuken groter en duidelijker. Er worden ook misvormde vetafzettingen zichtbaar.

In het plaatje hieronder zie je een voorbeeld van de drie stadia. Meer over waar lipoedeem allemaal kan zitten lees je hier.

Chronisch en progressieve aandoening

Lipoedeem is een ‘chronische‘ aandoening. Dit betekent dat je er dus niet van kunt genezen. De aanleg zal dus altijd bij je blijven. Bij veel mensen (dus algemeen gesproken) worden de hoeveelheid vet en de bijbehorende klachten gedurende het leven steeds meer (progressief). Vandaar de indeling in stadia: dit maakt het communiceren over lipoedeem tussen professionals en in wetenschappelijke onderzoeken gemakkelijker. Deze stadia zeggen echter niets het beloop per individuen

Je kunt niet genezen van lipoedeem. Over het algemeen nemen de hoeveelheid vet en klachten gedurende het leven toe.

Individueel beloop onvoorspelbaar

Hoe lipoedeem zich bij een individuele patiënt ontwikkelt is niet te voorspellen. Zo komt het voor dat iemand maar een heel klein beetje lipoedeem heeft, waarbij er nauwelijks klachten aanwezig zijn. Het kleine beetje toenomen onderhuidse vet is dan het enige symptoom. Als er geen verergering optreedt, dan kan het lipoedeem bij die persoon het hele leven heel mild blijven en hoeft het niet tot erge klachten te leiden.

Anderzijds kan lipoedeem ook heel snel toenemen. Vaak gebeurt dit in tijden van hormonale schommelingen of algehele gewichtstoename. Dit valt nogmaals niet te voorspellen. Het enige wat je kunt doen is je goed houden aan de leefstijladviezen.

Het individuele beloop van lipoedeem is onvoorspelbaar!

Ernst van de klachten onvoorspelbaar

Om het extra ingewikkeld te maken: de hoeveelheid van het lipoedeem vet zegt weinig over de hoeveelheid klachten die een patiënt ervan ervaart. Zo zijn er mensen met maar een klein beetje lipoedeem vet (stadium 1), die heel veel (pijn)klachten hebben maar ook mensen met een heleboel lipoedeem vet (stadium 3), die nauwelijks pijnklachten hebben maar bijvoorbeeld vooral last hebben van het volume van het vet.

Stellen van de diagnose

Door deze grote verschillen in klachten tussen patiënten is het maken van onderscheid tussen milde vormen van lipoedeem, een uitgesproken vrouwelijke vetverdeling (‘normaal’ peer figuur) en lokaal toegenomen onderhuids vet (lipohypertrofie) bijvoorbeeld op de zadeltassen soms lastig.

Bij latere stadia lipoedeem speelt vaak ook algeheel overgewicht een rol en kan een mengbeeld van obesitas en lipoedeem aanwezig zijn. Er wordt gedacht dat van alle vrouwen met toenomen onderhuids vet op de benen/armen 60% wordt veroorzaakt door obesitas, 20% door lipoedeem en de overige 20% door een combinatie van beide.

Dit maakt het stellen van de diagnose, zelfs bij veel artsen, moeilijk. Toch is een vroege diagnose belangrijk, zodat je op tijd weet welke behandelingen je kunt starten en met welke leefstijl adviezen je rekening kunt houden.

> Twijfel jij of je lipoedeem hebt? Lees dan hier meer over hoe je lipoedeem kunt herkennen.

In welk stadium/ wanneer liposuctie?

Omdat de klachten bij de meeste patiënten steeds erger worden en het effect van een liposuctie (indien juist uitgevoerd) blijvend is, heeft het de voorkeur om liposuctie in een vroeg stadium te laten doen. Maar let op! Niet alle soorten liposucties zijn geschikt voor lipoedeem. Een tumescente (lymfe-sparende) liposuctie geeft vaak veel bewegingsvrijheid terug, waardoor vrouwen ook weer meer controle ervaren over hun lichaam. Dit voorkomt verergering en vergroot de kwaliteit van leven.

> Lees hier meer over tumescente ‘lymfe sparende’ liposuctie.

Conclusie: wordt mijn lipoedeem steeds erger?

De vraag of het lipoedeem ook in jouw geval steeds erger wordt is niet te beantwoorden. Wel is het tijdig stellen van de diagnose en het krijgen van de juiste adviezen en eventueel behandeling voor iedereen met lipoedeem belangrijk.

Maak een afspraak bij Lipology Clinic

Als expertise kliniek staan wij voor deskundigheid, veiligheid en bewezen effectieve resultaten. Lipology Clinic is opgericht door dermatoloog dokter Halk. Zij is internationaal erkend expert op het gebied van lipoedeem en de behandeling van lipoedeem met tumescente liposuctie onder plaatselijke verdoving. Ze is lid van de lipoedeem expertgroep van patiëntenvereniging NL-Net en coauteur van meerdere lipoedeem richtlijnen en wetenschappelijke publicaties.

Bij onze expertise kliniek weet je dus 100% zeker dat je in goede handen bent.

> Maak hier je afspraak. 

Deel dit artikel: