Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Lipoedeem: voeding en diëten, als afvallen niet lukt

Een van de bekendste kenmerken van lipoedeem is dat het afwijkende vet niet of nauwelijks reageert op afvallen. Zeer frustrerend voor patiënten. Vrouwen met lipoedeem herkennen het dan ook bijna allemaal.

Je doet zo je best om slanker te worden op (meestal) de benen maar het vet wordt overal minder behalve daar. Meest waarschijnlijk heeft dit te maken met de verharding van het vetweefsel (fibrose). Bij lipoedeem is dit vaak ook voelbaar als je op de huid drukt. Het vet voelt dan niet soepel maar een beetje bobbelig aan, vergelijkbaar met onregelmatig piepschuim.

Toch is er veel te bereiken met voeding. Hier lees je enkele belangrijke adviezen.

Diëten en jojo-effect

Een zwaar (crash) dieet is nooit lang vol te houden. Aankomen na een dieet is dan ook eerder regel dan uitzondering. Onderzoek laat zelfs zien dat het succes percentage van afvallen op langere termijn (gedefinieerd als tenminste 10% verlies van lichaamsgewicht vasthouden voor tenminste 1 jaar) maar 20% is! Circa 80% van mensen komt dus gewoon weer terug op hun startgewicht en vaak zelfs met nog een paar extra kilo’s bij. Het wel bekende jojo-effect.

Diëten bij lipoedeem

Bij ‘gewoon’ overgewicht is jojoën al een ongezond patroon maar bij lipoedeem is het een van de meest bekende triggers van verergering van de problemen. Het lipoedeem vet reageert immers nauwelijks op afvallen maar bij aankomen merkt de patiente het juist vaak het meest in de lipoedeem zones. Dit is een zeer demotiverende negatieve spiraal.

Wij zien veel vrouwen die aangeven helemaal niet veel, of soms zelfs te weinig te eten. Voeding bepaalt vaak hun dagelijks leven of heeft dit het in ieder geval lange tijd gedaan. Een veel gestelde vraag is dan ook: wat moet ik dan wél eten?

Voedingsadvies bij lipoedeem

De nieuwe ‘lipoedeem-standaard (1)’ uit Amerika zegt hier het volgende over:

  • Suiker en insuline schommelingen moeten bij lipoedeem worden voorkomen.
  • Voedzame, enzym rijke, plantaardige of koolhydraatarme eetpatronen kunnen gezond zijn bij lipoedeem.
  • Plantaardige, koolhydraatarme diëten hebben de voorkeur ten opzichte van dierlijke diëten.

Het volgen van een (crash) dieet wordt dus zeker niet aangeraden.

Het belangrijkste voedingsadvies is om een gezonde, voedzame, volwaardige, bij voorkeur koolhydraatarme voedingsstijl te ontwikkelen, die op dagelijkse basis vol te houden is.

Met zo’n gezonde voedingsstijl zal het lipoedeem niet verdwijnen. De klachten die bij lipoedeem horen (de pijnklachten, het vermoeide gevoel, het eventueel vasthouden van vocht, e.d.) kunnen hiermee in veel gevallen wel verbeteren. Daarnaast voorkomt een gezond voedingspatroon dat het lipoedeem verergert. Aankomen in gewicht blijft immers een belangrijke trigger voor toename van het lipoedeem vet.

De diëtiste

Als je moeite hebt om een voedingsplan samen te stellen dat voldoet aan bovenstaande adviezen, dan is het zinvol om eens met een diëtist te praten. Bij voorkeur een diëtist die kennis heeft over lipoedeem. Deze site geeft een zinvol overzicht van diëtisten met verstand van lipoedeem:

www.lipoedeemdietistennederland.nl/lipoedeem.

Referentie:

1. Herbst KL, et al. Standard of care for lipedema in the United States. Phlebology. 2021 Dec;36(10):779-796.

Deel dit artikel: