Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Het lipoom: wat is het en kun je het verwijderen zonder littekens?

Een lipoom is een plaatselijke ophoping van vetweefsel. Je voelt dit meestal als een plaatselijke zachte zwelling onder de huid. Soms geeft het klachten. Voor het verwijderen van een lipoom zijn er meerdere mogelijkheden. Bij Lipology Clinic verwijderen we lipomen o.a. volgens een speciale methode met tumescente liposuctie, zonder grote littekens!

Wat is een lipoom? 

Een lipoom is een goedaardige vetophoping onder de huid. Ze kunnen wisselen in grootte van een klein erwtje tot groter dan een tennisbal. Lipomen zijn goedaardig en dus onschuldig maar ze kunnen wel in de weg zitten en als ze op een zenuw drukken kunnen lipomen pijnklachten geven. In zeldzame gevallen kunnen lipomen zelfs door de spieren groeien. Vaak ontwikkelt iemand maar één lipoom, maar je kan er ook meerdere krijgen.

Zoals je hier verder kunt lezen bestaat vetweefsel uit vetcellen die omgeven zijn door bindweefsel. Een lipoom is eigenlijk een soort afgekapseld stukje vetweefsel. De verhouding tussen de vetcellen en het bindweefsel beïnvloedt mede de keuze van de behandeling.

Hoe verwijder je een lipoom? 

Voor het verwijderen van een lipoom zijn er meerdere mogelijkheden:

Wegsnijden (excisie)

Het voordeel van excisie is dat het vaak mogelijk is om het lipoom er in zijn geheel uit te snijden. Het zal dan niet meer terugkomen. De keerzijde is dat er altijd een litteken ontstaat. Afhankelijk van de operatie- en hechttechniek, de grootte van het lipoom, de plek, en de individuele genezing zal het litteken meer of minder zichtbaar blijven. Soms blijft er juist een kuil over, omdat het lipoom de andere weefsels inmiddels heeft weggedrukt.

Minisneetje en lospellen (extirpatie)

Dit is een variant van het wegsnijden. Bij extirpatie wordt een sneetje in de huid gemaakt dat korter is dan het lipoom. Vervolgens wordt het lipoom met veel geduld als het ware losgepeld uit zijn omgeving en door het sneetje naar buiten gedrukt. Het doel is om een zo klein mogelijk litteken achter te laten terwijl de zwelling wel in zijn geheel wordt verwijderd. Soms gaat dat makkelijk, vooral wanneer er een duidelijk kapsel rond het lipoom zit. Soms is het echter een lastigere ingreep, waarbij het sneetje toch iets groter gemaakt moet worden.

Injectielipolyse

Er bestaat een chemisch stofje dat ingespoten kan worden dat vet oplost. Dit klinkt natuurlijk ideaal: één prikje en het lipoom is weg! Helaas is het niet zo simpel. De belangrijkste nadelen zijn de volgende:

      • Het stofje tast ook het gewone omgevende vetweefsel aan. Het is vaak niet mogelijk om de reactie te beperken tot het lipoom. Je hebt dus minder controle dan bij de eerder genoemde behandelingen.

      • Soms kunnen ook de huid of zenuwen worden beschadigd.

      • De reactie verschilt van persoon tot persoon en de behandeling zal altijd meerdere keren moeten worden herhaald. Bovendien lukt het bijna nooit om het lipoom in zijn geheel te verwijderen. Het wordt alleen kleiner, waardoor het in de toekomst weer kan gaan groeien. Het bindweefsel in het lipoom reageert niet op de behandeling en blijft dus aanwezig.

    Liposuctie onder plaatselijke verdoving

    Als het een groot lipoom is, kan het zijn dat het wegsnijden van het lipoom te grote littekens geeft. Tumescente Liposuctie is dan een heel mooi alternatief. Onder plaatselijke verdoving wordt dan eerst het lipoom als het ware opgeblazen door het inspuiten van vloeistof. Hierdoor kan het vet makkelijker worden verwijderd. We maken dan gebruik van dunne trillende zuignaaldjes (canules) om het vet weg te zuigen. Zo kan een groot lipoom veel kleiner worden gemaakt zonder dat er grote littekens ontstaan. Een beperking van deze behandeling is dat nooit al het vetweefsel kan worden verwijderd, waardoor het lipoom in de toekomst weer kan groeien. Dan kan de behandeling eventueel worden herhaald. Het bindweefsel in het lipoom kan niet worden weggezogen, dus hoe meer bindweefsel er in het lipoom zit, hoe minder het resultaat zal zijn.

    Ben je benieuwd of liposuctie iets voor jou kan betekenen? Maak dan hier een afspraak voor een informatie gesprek .

    Deze tekst kwam mede tot stand door dr. Habbema (www.loekhabbema.nl)

    Deel dit artikel: