Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Tumescente liposuctie onder lokale verdoving: veel gestelde vragen

Als je je gaat verdiepen in liposuctie vliegen de termen je om de oren. Hier geeft dokter Halk antwoord op veel gestelde vragen over deze behandeling en legt ze uit waarom tumescente liposuctie onder lokale verdoving (anesthesie) zo bijzonder is.

Meer informatie over tumescente liposuctie en de voordelen ervan lees je hier.

Wat is tumescente liposuctie onder lokale anesthesie?

Als je de term tumescente liposuctie onder lokale anesthesie ontleedt lijkt het bijna voor zich te spreken:

  • Liposuctie betekent het wegzuigen van vet.
  • Tumescent betekent gezwollen, waarmee bedoeld wordt dat het vetweefsel dat wordt weggezogen eerst verdund wordt met een grote hoeveelheid vloeistof. Het vetweefsel zwelt daardoor op (wordt tumescent) en kan daardoor veel makkelijker en preciezer worden weggezogen.
  • Lokale anesthesie betekent lokale verdoving (dus geen narcose, verdoving via infuus of ruggenprik). De verdoving zit dus in dezelfde vloeistof als waarmee het vetweefsel wordt opgezwollen.

Wat is het verschil tussen ’traditionele’ liposuctie en tumescente Liposuctie onder locale verdoving?

Het maken van onderscheid tussen verschillende technieken van liposuctie is in de praktijk echter ingewikkeld. De termen ’tumescent’ en ‘lokale verdoving’ worden namelijk inconsistent gebruikt. Er zijn daardoor grote verschillen in de hoeveelheid vloeistof die gebruikt wordt en het soort verdoving dat gebruikt wordt (bijvoorbeeld een roesje of extra medicatie naast de lokale verdoving). Ook kunnen er nog extra apparaten gebruikt worden om het wegzuigen van het vetweefsel te beïnvloeden (zoals trilling, waterstralen, geluidsgolven of laser). Helaas worden in Nederland de meeste liposucties nog onder narcose uitgevoerd. Dit wordt daarom ‘klassieke’ of ’traditionele’ liposuctie genoemd. Ook onder narcose wordt vloeistof in het onderhuids vet aangebracht. Traditionele liposuctie wordt daardoor ook vaak betiteld als tumescente liposuctie, terwijl échte tumescentie niet wordt bereikt. De hoeveelheid vloeistof en tijd die hiervoor nodig is, gaat namelijk niet samen met de narcose.

Als we spreken over iposuctie onder échte/pure Tumescente Lokale Anesthesie (TLA), dan bedoelen we liposuctie waarbij een heleboel vloeistof in het vetweefsel wordt aangebracht en geen enkele andere verdoving wordt toegepast dan alléén de verdoving in diezelfde vloeistof.

Dit is een heel speciale, geavanceerde techniek die slechts door een klein aantal artsen wordt toegepast. Dokter Halk voert deze techniek heel precies uit en gebruikt hierbij trillende, dunne wegzuig naaldjes (vibrerende micro canules). Door het trillen kan het vet nog makkelijker worden weggezogen en wordt schade zo veel mogelijk beperkt.

Wat is het voordeel van tumescente liposuctie ten opzichte van traditionele liposuctie?

Bij pure tumescente liposuctie onder lokale anesthesie zoals dokter Halk dit uitvoert, wordt onderhuids vet op een heel subtiele, gecontroleerde manier weggezogen. Een belangrijk verschil met de klassieke liposuctie, is dat er eerst enorm veel vloeistof heel langzaam onder de huid wordt gespoten, waarna het vet met stompe, dunne, vibrerende micro canules wordt weggezogen. Dat zorgt ervoor dat het vezelnetwerk en de lymfevaten onder de huid niet beschadigen. Dit is bij klassieke liposuctie veel vaker wel het geval, doordat de vloeistof daarbij veel sneller wordt ingespoten en er veel minder vloeistof wordt gebruikt.

Dat is ook de reden waarom liposuctie soms (onterecht) wordt afgeraden bij patiënten met lipoedeem. Het gaat dan om de klassieke liposuctie. Alléén liposuctie onder pure tumescente lokale anesthesie wordt aangeraden bij lipoedeem.

Doordat de ingreep geheel onder alléén plaatselijke verdoving plaatsvindt, is het minder belastend voor het lichaam dan onder algehele narcose of ruggenprik. De behandeling geeft minder kans op complicaties en het herstel gaat sneller. Bovendien kan de patiënt met een plaatselijke verdoving tijdens de ingreep van houding veranderen, waardoor de arts een beter beeld krijgt en een mooier eindresultaat kan bewerkstelligen. Bovendien is het vaak nog gezelliger ook…

Hoe ziet het herstel er uit na een tumescente liposuctie onder lokale verdoving?

Tijdens een intake zal dokter Halk met u bespreken welk gebied er zal worden behandeld. Dit kan bijvoorbeeld buik, benen of armen zijn. Na de ingreep wordt dat gebied verpakt in verbandmateriaal met een drukpak er over. Je bent niet ziek na een behandeling en het is zelfs heel belangrijk om in beweging te blijven. Meerdere keren per dag enkele minuten wandelen is bijvoorbeeld heel goed. Het drukpak draag je vervolgens gedurende minimaal 2 weken dag en nacht. Dit pak is goed onder de kleding te dragen.

Wanneer kan ik weer werken na een tumescente liposuctie onder lokale verdoving?

Wanneer je weer kan werken hangt van het type werk af en van hoe snel je je weer fit genoeg voelt. Kantoorwerk kan bv meestal al na enkele dagen prima worden hervat. Zwaar lichamelijk werk heeft vaak wat meer tijd nodig. Je kunt door te veel te doen niet echt dingen kapot maken maar het lichaam zal je wel terugfluiten. Luisteren naar je lichaam is dus het devies.

Komt het vet na liposuctie weer terug?

Nee, de vetcellen die zijn weggehaald komen niet meer terug. Het resultaat is dus blijvend, de behaalde winst neem je de rest van je leven mee. Als je na de ingreep weer aankomt in gewicht, is dat niet omdat je méér vetcellen krijgt, maar omdat de bestaande vetcellen groter worden. Het gewicht zal zich over het hele lichaam verdelen en juist veel minder op de behandelde plaatsen terechtkomen, waardoor de contour verandering blijvend is.

Kom ik voor tumescente liposuctie in aanmerking?

Doordat de behandeling onder lokale verdoving wordt uitgevoerd zijn de criteria om voor de behandeling in aanmerking te komen iets minder streng dan bij klassieke liposuctie. Ook mensen met een BMI van boven de 30 kunnen in sommige gevallen dus onder lokale anesthesie wel behandeld worden. Een voldoende start conditie is echter wel heel belangrijk en de behandeling moet te combineren zijn met eventuele medicatie die je gebruikt of eventuele ziektes in de voorgeschiedenis.

Wilt je weten of je voor deze behandeling in aanmerking komt, maak dan een afspraak met dokter Halk. dat kan door hier te klikken.

Deel dit artikel: