Komt vet op andere plaatsen terug na liposuctie?
Het korte antwoord is: “als mensen na de behandeling stabiel op gewicht blijven, dan zien wij in de praktijk geen aanwijzingen dat liposuctie leidt tot duidelijke vettoename op andere plekken!”
Vetverdeling na liposuctie
De volgende zaken zijn van belang om het fenomeen vetverdeling na liposuctie beter te begrijpen:
-
- Als je aankomt krijg je niet méér vetcellen maar bestaande vetcellen groeien/zuigen zich als het ware vol
-
- De vetcellen die verwijderd zijn door liposuctie, blijven weg
-
- Waar geen liposuctie geweest is, zitten nog evenveel vetcellen als voorheen
-
- Als je aankomt, kom je dus relatief gezien minder aan op het behandelde gebied, dan op de rest van het lichaam
Gewichtstoename na liposuctie
Aangezien het lichaam volgens de laatste inzichten inderdaad lijkt te streven naar een gewichtsbalans, kan het zijn dat het lastig is om het verwijderde vet er precies helemaal van af te houden. Daarom zeggen we ook altijd dat je het vet dat verwijderd is door de liposuctie niet precies zult terugzien op de weegschaal. Het is dus belangrijk om het doel van de liposuctie voor ogen te houden!
Het doel van liposuctie is geen gewichtsverlies maar volumevermindering en contourverbetering, en bij lipoedeem vermindering van klachten. Déze effecten zijn blijvend!
Wetenschap over vettoename en herverdeling na liposuctie
Een studie die regelmatig wordt aangehaald bij dit vraagstuk werd in 2011 uitgevoerd in Denver (1). De studie laat zien dat na 1 jaar de totale hoeveelheid lichaamsvet bij mensen die een liposuctie kregen ongeveer terug was bij af. Het vet leek daarmee vooral op de buik regio en minder op de heup/dij regio terug te komen.
Hoewel deze studie interessant is, zijn er een heleboel kanttekeningen bij te plaatsen. Het gaat bijvoorbeeld om een zeer klein patiënten aantal, die niet allemaal precies op dezelfde lichaamsplekken behandeld werden (sommigen werden bv alleen op de heupen en niet op de buik behandeld). Op de studie kwaliteit zullen we hier verder niet ingaan. Een nog belangrijkere vraag is: wat betekenen de resultaten eigenlijk in de praktijk? Zeggen ze iets over hoe iemand er in het echt uitziet of zich voelt?
Voor de écht geïnteresseerden leggen we de uitkomsten van de studie graag nog wat beter uit.
De conclusies van de studie
De studie vergeleek de samenstelling van het lichaamsvet, de buik/heup/been omtrek en de huidplooi-dikte van 14 “niet-obese vrouwen” die “klein volume liposuctie” van de onderbuik, bovenbenen of heupen, kregen met 18 vrouwen die geen liposuctie kregen. De metingen werden gedaan bij start, na 6 weken, na 6 maanden en na 1 jaar. Ze mochten tijdens de loop van de studie allemaal hun leefstijl niet veranderen (bijvoorbeeld niet diëten of extra sporten).
-
- Na 1 jaar was het totale vetpercentage van de liposuctie groep nog steeds afgenomen (-0.41%), terwijl de controle groep aankwam (+0.59%) ten opzichte van start (figuur 1). Het verschil was na 6 weken en 6 maanden nog duidelijk maar na 1 jaar niet meer “statistisch significant”.
-
- De vetvermindering op de heup/dij regio bleek na 1 jaar nog duidelijk zichtbaar (liposuctie -2.59% vs controle +0.77% ) (figuur 2a).
-
- Het teruggekomen/herverdeelde vet bleek hiermee na 1 jaar vooral op de buikregio terecht te komen (liposuctie +0.42% vs controle +0.64%) (niet statistisch significant) (figuur 2b).
-
- De liposuctie groep leek net iets meer vet rond de organen te ontwikkelen dan de controlegroep (figuur 2c) (niet statistisch significant).
-
- Aangezien buikvet meer gezondheidsrisico’s met zich meebrengt dan vet op de benen werd ook gekeken naar “metabole kenmerken” (cholesterol, suikergehalte, insuline level, ed). Deze metingen bleken bij beide groepen gelijk na 1 jaar.
Wat betekent deze mogelijke vettoename/herverdeling na liposuctie in de praktijk?
De resultaten van deze studie bevestigen eigenlijk alleen de ervaring dat het lastig kan zijn om het verwijderde vet er precies helemaal van af te houden en dat het vet vooral terugkomt op de niet, of minder grondig behandelde plaatsen. Zoals eerder aangegeven blijft de contourverbetering en de vetafname op het behandelde gebied dus wel duidelijk zichtbaar!
We herhalen het daarom nog maar een keer: “Het doel van liposuctie is volumevermindering en contourverbetering. Deze effecten zijn blijvend!”
Het is helaas wel een feit dat rond de menopauze het vet op de buikregio sowieso neigt toe te nemen. Zit je rond de menopauze? Dan is het extra belangrijk om na de liposuctie gezond te blijven eten en voldoende te blijven bewegen!”
Lipoedeem
Wij zien vooral bij lipoedeem in de praktijk juist vaak dat vrouwen beter kunnen bewegen en lekkerder in hun vel komen, waardoor ze juist helemaal niet aankomen na liposuctie. Wel kan lipoedeem zich verder ontwikkelen op onbehandelde gebieden. Meer weten over de kosten van lipoom verwijderen of lipomen verwijderen?
Heb jij lipoedeem? Dan is het heel belangrijk om een actieve leefstijl aan te houden en op gezonde, juiste voeding te blijven letten, óók na liposuctie!
Referentie:
1. Hernandez TL, Eckel RH et al. Fat redistribution following suction lipectomy: defense of body