Lees hier meer over hoe je zwelling door vocht en lipoedeem kunt herkennen.
Voor degenen die last hebben van vocht, zijn er verschillende behandelmogelijkheden om het vocht te helpen afnemen, waaronder manuele lymfdrainage, IPC (Intermitterende pneumatische compressietherapie) en het dragen van aangemeten compressie kleding (compressietherapie). Verder worden er behandelingen aangeboden om het weefsel ‘los te maken’, zoals bindweefsel massages, endermologie en ‘fascie release technieken‘.
Tot slot zijn er dingen die je thuis kunt doen, zoals het gebruik van thuisapparaten om het vocht af te drijven, zelf masseren, het doen van oefeningen en bewegen.
Hier zetten we de meest bekende behandelingen en adviezen over deze methoden voor je op een rij(1):
Manuele Lymfdrainage en IPC (vochtafvoerende behandelingen)
Manuele lymfdrainage is een specifieke massagetechniek om de vochtafvoer (lymfeafvloed) te stimuleren. Bij IPC wordt hiervoor gebruik gemaakt van een apparaat. Hierbij worden opblaasbare manchetten om de benen aangebracht, die ritmisch opblazen en leeglopen. Deze technieken worden meestal uitgevoerd door een oedeemtherapeut: een gespecialiseerde fysio- of huidtherapeut. Als er sprake is van oedeem, dan hebben deze behandelingen vaak kortdurend (maximaal enkele dagen) een verlichtend effect.
Compressie
Speciale compressiekleding, zoals steunkousen of lipoedeem broeken, kunnen de bloedstroom en lymfeafvloed ondersteunen. Deze kleding moet wel goed zitten en niet knellen op het al pijnlijke lipoedeemweefsel. Het is daarom belangrijk dit goed te laten aanmeten, bijvoorbeeld bij een oedeemtherapeut of bandagist. Als er vocht aanwezig is geeft dukkleding (zo lang het gedragen wordt) vaak een verlichtend effect. Groot voordeel is dat je dit zelf kunt doen (zelfzorg / zelf-management)!
Endermologie en Fascie release (bindweefsel behandelingen)
Endermologie is een behandeling waarbij een speciaal apparaat met rollende en zuigende bewegingen de huid en het onderliggende bindweefsel ‘losmaakt’. Hiermee wordt ook de lymfeafvloed gestimuleerd. Bij Fascie release technieken wordt dit handmatig gedaan.
Op vocht heeft deze behandeling vaak kortdurend een verlichtend effect. Op de verhardingen van het vetweefsel (fibrose) kunnen deze behandelingen een wat langduriger effect hebben, maar dit is nog steeds tijdelijk. Sommige vrouwen merken dat het weefsel na meerdere behandelingen bijvoorbeeld enkele weken soepeler aanvoelt. Kanttekening is, dat deze methodes vaak pijnlijk zijn.
Thuisapparaten
Ook voor thuis zijn er apparaten en hulpmiddelen beschikbaar om de vochtafvoer te bevorderen. De meest professionele zijn de IPC apparaten voor thuis (bv. de Lymfapress). Deze zijn erg duur in aanschaf, meestal worden ze in bruikleen genomen. Als je voldoet aan de juiste voorwaarden, kan dit (deels) worden vergoed door de verzekeraar. Voordeel is, dat je niet afhankelijk bent van een oedeemtherapeut. Dat scheelt tijd en zorgkosten. Nadeel is dat de werking alsnog tijdelijk is. Je blijft daarmee als het ware afhankelijk van een apparaat.
Er komen ook op de consumentenmarkt steeds meer apparaten die claimen de huid steviger te maken en vocht af te drijven. Over het algemeen geldt: baadt het niet dan schaadt het niet, mits het natuurlijk te verdragen is op het pijnlijk lipoedeem vet. Grootse effecten hoef je van deze apparaten niet te verwachten. Wel kan het een hoop geld kosten.
Zelf-management (dingen die je zelf kunt doen)
Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om de circulatie te stimuleren, zoals het dragen van drukkleding/steunkousen, voldoende bewegen, zelf lymfe massage toepassen en het doen van bepaalde oefeningen (bijvoorbeeld in het zwembad). Om deze dingen onder de knie te krijgen is ondersteuning van een oedeemtherapeut vaak heel waardevol.
Conclusie:
De effecten van massages en apparaten om vocht af te drijven en het weefsel te versoepelen zijn tijdelijk. Het moet dus steeds worden herhaald. Dit is op lange termijn duur, kost veel tijd en maakt afhankelijk van een therapeut of apparaat. De richtlijn adviseert dan ook om zo veel mogelijk in te zetten op dingen die je zelf kunt doen om de klachten onder controle te houden.
Lees ook wat hoge bloeddruk te maken heeft met lipoedeem.
Vet verwijderen door liposuctie
Het vet kan alleen verwijderd worden door middel van liposuctie. Dit verbetert de storende vetophopingen, de (over)gevoeligheid en de pijnklachten. Ook voorkomt het dat lipoedeem op de behandelde gebieden verergert (2). Het effect van deze behandeling is blijvend. Bij Lipology Clinic zijn we in die behandeling gespecialiseerd. Maak hier een afspraak voor een informatie gesprek.
Referenties:
- Richtlijn lipoedeem: ,https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/lipoedeem
- Sandhofer M, Hanke CW, Habbema L, […] Halk AB. Prevention of Progression of Lipedema With Liposuction Using Tumescent Local Anesthesia: Results of an International Consensus Conference. Dermatol Surg. 2020 Feb;46(2):220-228.