Lipology Clinic ontvangt een 9.8 uit 27 reviews.

Bekend uit de media:

&C
RTL4
Linda Magazine
Radio 1

Lipoedeem en hoge bloeddruk: heeft dit met elkaar te maken?

Lipoedeem is een aandoening waarbij er teveel vetweefsel wordt opgebouwd in bepaalde delen van het lichaam, vooral in de benen, het heupgebied en de armen. Dit vet is meestal pijnlijk en reageert niet of nauwelijks op afvallen.

Lipoedeem en hoge bloeddruk (hypertensie)

Hoge bloeddruk, of hypertensie, is een aandoening waarbij de bloeddruk in de bloedvaten te hoog is. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes.

Hoewel lipoedeem en hoge bloeddruk twee verschillende aandoeningen zijn, komt een hoge bloeddruk bij lipoedeem patiënten vaker voor dan in de gemiddelde bevolking. Zo toonde een recente studie aan dat zo’n 25.3% van een groep lipoedeem patiënte een te hoge bloeddruk had, tot zelf 31,6% van de vrouwen met verder gevorderd (stadium 3) lipoedeem (1).

De exacte relatie is echter niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat er een verband is met de gelijktijdige aanwezigheid van algemeen overgewicht, wat bij vrouwen met verder gevorderde stadia van lipoedeem ook vaker voorkomt.

> Lees voor meer informatie ook het artikel over lipoedeem en hart en vaatziekten.

Behandelingen voor hoge bloeddruk en lipoedeem

Sommige behandelingen voor lipoedeem kunnen ook helpen om de bloeddruk te verlagen. Dit zijn vooral de leefstijl adviezen, waaronder voldoende beweging en gezonde voeding.

Soms is echter medicatie tegen de hoge bloeddruk nodig. Wij adviseren om laagdrempelig je bloeddruk af en toe te laten meten, vooral als je last hebt van algeheel overgewicht. Meestal is dit mogelijk bij de huisartsen praktijk of apotheek. Digitale bloeddruk meters zijn ook voor thuisgebruik aan te schaffen.

1. Falck, J., Rolander, B., Nygårdh, A. et al. Women with lipoedema: a national survey on their health, health-related quality of life, and sense of coherence. BMC Women’s Health22, 457 (2022).

Deel dit artikel: